Astăzi este a 191-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 Ucraina a impus sancțiuni împotriva fiicelor lui Putin.
Guvernul din Ucraina a extins lista de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a le include pe fiicele lui Vladimir Putin, Katerina Tihonova și Maria Voronțova, scrie unian.net.
🟣 Integritatea fizică a centralei nucleare de la Zaporijjea este afectată de bombardamente, afirmă șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
El a confirmat că echipa agenției care a ajuns la stația nucleară își stabilește o prezență permanentă acolo: doi inspectori își vor continua activitatea.
🟣 Forțele Armate ale Ucrainei raportează lovituri asupra orașului Enerhodar, acolo unde este amplasată centrala nucleară de la Zaporijjea.
„A fost confirmat faptul că trei sisteme de artilerie ale inamicului au fost distruse de trupele noastre în zonele Herson și Enerhodar”, anunță Statul Major al Ucrainei.
🟣 Peste 7 000 de civili au decedat, iar 5 500 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului. Aceste date au fost anunțate de ministrul de interne ucrainean.
🟣 Președintele SUA, Joe Biden, cere aprobarea Congresului pentru un ajutor financiar destinat Ucrainei în valoare de 11,7 miliarde de dolari, scrie REUTERS.
🟣 Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de 5 miliarde de euro pentru Ucraina, care urmează să fie prezentat săptămâna viitoare. Banii fac parte dintr-un pachet mai mare de 9 miliarde de euro promis de blocul comunitar în luna mai a anului trecut, transmite bloomberg.com.
🟣 Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1. Motivul ar fi „defecțiuni la turbină”, anunță tass.ru.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!