„Este important să intervenim prompt”. Ana Revenco vine cu precizări despre alertele cu bombă înregistrate în ultima perioadă

revenco
Foto:Captură de ecran

În cadrul briefing-ului de presă susținut astăzi, 25 august, de către ministra afacerilor interne a Republicii Moldova, Ana Revenco și președintele Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, unul dintre subiectele abordate a fost situația alertelor cu bombă înregistrate în ultima perioadă.

Ana Revenco a precizat că doar în prima jumătate a anului curent au fost înregistrate circa 250 de alerte cu bombă, ceea ce reprezintă de aproximativ opt ori mai mult față de anul 2021, când alertele au fost semnalate în 31 de locații.

„Acest lucru înseamnă o presiune enormă asupra Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Securitatea cetățeanului și securitatea infrastructurii este unica politică a MAI, din acest motiv nu vom ceda și nu vom supune vreunui compromis, securitatea. (…) Este important să intervenim prompt, ceea ce și facem și eliminăm orice risc de securitate”, a declarat ministra.

De asemenea, dânsa a mai menționat că odată cu introducerea procedurilor noi de securizare la Aeroportul Internațional Chișinău, a fost reevaluat modul de intervenție. Mai exact:
# se intervine prompt,
# se evaluează complex perimetrul;
# se diminuează timpul de verificare a spațiilor care s-ar presupune că ar fi minate.

Totodată, potrivit Anei Revenco, a fost întocmită și expediată tuturor instituțiilor de importanță majoră din țară, o listă cu măsuri de securizare recomandate.

Ministra a mai precizat că costul unei intervenții este calculat în funcție caracteristicile acesteia, însă fiecare chemare care include trei persoane ajunge la suma de 2 000 de lei. Conform dânsei, există și chemări la care pot veni 15 persoane, ceea ce înseamnă că pentru astfel de verificări se cheltuie în jur de 10 000 de lei.

Ana Revenco a declarat că semnalele de alertă cu bombă au parvenit și prin apel telefonic, și prin intermediul poștei electronice, ceea ce face mult mai complex procesul de investigare. Majoritatea persoanelor care au anunțat despre alertele cu bombă prin intermediul apelurilor telefonice, au fost identificate, iar aceste persoane au fost depistate ca fiind sub influența alcoolului atunci când au anunțat alertele.


Amintim că alertele false sunt anunțate periodic în diferite instituții ale statului sau private. Totul a început pe 5 iulie, când peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii: la parlament, la guvern, la instituții judecătorești, în centre comerciale, în spitale, la Aeroportul Internațional Chișinău etc. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.

Potrivit autorităților, pe caz sunt bănuite mai multe persoane atât din țară, cât și de peste hotare, iar aceste acțiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza și de a crea neliniște în societate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente