A fost pornită urmărirea penală pe infracțiunea de act terorist în dosarul privind alertele false cu bombă

primaria-bomba-920×518
Foto:Ion Ceban/Facebook

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu INI și ceilalți membri ai grupului interinstituțional de investigații, în rezultatul analizei operaționale a tuturor episoadelor de crimă, care au determinat mai multe aspecte concertate ale faptelor infracționale, au pornit urmărirea penală în dosarul privind alertele false cu bombă pe elementele componenței de infracțiune – actul terorist.

„Pornirea acestui dosar derivă din avansarea investigațiilor realizate până în prezent privind comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre prezența explozivelor în diverse locații, care în anumite episoade, în vederea creării pericolelor pentru viața și sănătatea cetățenilor, urmăreau scopul intimidării populației”, menționează procuratura generală.

În cele din urmă, calificarea faptelor infracționale potrivit articolului 278 din Codul penal ține nu doar de aspectul pedepsei pe care o riscă făptuitorii, de minim șase ani închisoare (versus maxim trei ani închisoare în situația articolului 281 din Codul penal), dar și asigură instituțiilor naționale responsabile de investigarea faptelor posibilitatea să coopereze cu instituțiile antitero din statele din care s-au solicitat informații anterior, la subiectul alertelor false.

„Majoritatea statelor solicitate au în legislația lor prevederi care le atribuie instituțiilor de combatere a actelor teroriste instrumente procesuale cu acțiune mai amplă și termeni alerți de executare a acestora. Astfel, către jurisdicțiile străine în care au fost expediate solicitările anterioare la subiectul alertelor false, urmează să fie completate solicitările, în sensul evoluțiilor descrise. Mai mult, în cadrul urmăririi penale au fost solicitate, de la instituțiile vizate de alertele cu bombă, inclusiv publice, stabilirea cuantumului prejudiciului”, se arată în comunicatul procuraturii generale.

Ministra afacerilor interne a Republicii Moldova, Ana Revenco, a anunțat că doar în prima jumătate a anului curent au fost înregistrate circa 250 de alerte cu bombă, ceea ce reprezintă de aproximativ opt ori mai mult față de anul 2021, când alertele au fost semnalate în 31 de locații.


Amintim că alertele false sunt anunțate periodic în diferite instituții ale statului sau private. Totul a început pe 5 iulie, când peste 50 de alerte cu bombă au fost anunțate pe întreg teritoriul republicii: la parlament, la guvern, la instituții judecătorești, în centre comerciale, în spitale, la Aeroportul Internațional Chișinău etc. Despre acestea autoritățile au fost informate prin intermediul poștei electronice.

Potrivit autorităților, pe caz sunt bănuite mai multe persoane atât din țară, cât și de peste hotare, iar aceste acțiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza și de a crea neliniște în societate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente