Și tu poți studia New Media la USM! Alege să ai o profesie inovativă și solicitată pe piața muncii din toată lumea

FTA
Foto:FTA

Noul an universitar de studii vine în fața tinerilor cu specializări premieră pentru Republica Moldova. Studenții vor avea marea oportunitate ca de la 1 septembrie 2022, să studieze profesii noi, care sunt la mare căutare de către companiile naționale și internaționale în domeniul createch.

Studiile vor fi realizate după un program modern, elaborat de către profesioniștii din țară, cu implicarea specialiștilor de peste hotare, care dețin expertiză vastă în domeniul educației din industria creativă, dar și un portofoliu impresionant de lucrări relevante. Alături de educație teoretică, studenții care vor alege profesiile viitorului, vor avea marea oportunitate să învețe și practica profesia, să beneficieze de susținere și mentorat, dar și șansa de a fi angajați în timpul studiilor sau imediat după absolvire.

Disciplina inovativă New Media la USM

În cadrul Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării urmează a fi predată New Media – o specializare nouă la ciclul licență, care va include în programul de studii crearea produselor precum film documentar, animație, jocuri video, interfețe pentru aplicații etc. În cadrul lecțiilor, studenții de la această disciplină vor avea oportunitatea să exploreze relația dintre noile domenii createch cu alte domenii de studiu pentru a înțelege relațiile dintre tehnologie și cultură, ca ulterior să le pună în practică eficient.

Producția multimedia va pregăti specialiști precum dezvoltatori multimedia, designeri multimedia, consultanți în domeniul digital, dezvoltator de conținuturi online, specialiști în social media, copywriteri, dezvoltatori de jocuri online, programatori multimedia. Pentru a deveni specialiști de înaltă calificare, cu competențe solicitate în prezent pe piața muncii, studenții vor avea lecții teoretice, dar și foarte multe laboratoare practice. În procesul de predare, accentul va fi pus pe educație creativă, cum pot fi identificate și create concepte de creație mutimediatică, pentru a le dezvolta specialiștilor de mâine calificarea și nivelul de competență.

În primul an universitar, în cadrul lecțiilor teoretice și practice, studenții vor învăța bazele designului, ce mijloace tehnice sunt utilizate în multimedia, bazele new media, precum și managementul experienței în creativitate. De asemenea, viitorii specialiști vor cunoaște de la profesioniști din domeniu despre bazele producției de sunet, cum funcționează psihologia jocurilor, dar și designul jocurilor video.

Anul doi de studii va continua cu studierea strategiilor contemporane în new media, podcastul, animația, ingineria auto și bazele producției virtuale. Iar cei mai buni producători de film din țară vor preda producția de sunet, etica profesională, montajul și editarea video.

Iar în anul trei de studii urmează a fi predate discipline precum fotojurnalismul, teoria gamingului, marketingul digital, convergența digitală, influenceringul, dar și realitatea extinsă în gaming și producție. 

Fiecare an de studii presupune atât lecții teoretice, cât și experiențe practice în cadrul companiilor din domeniul createch din țară. Cei mai buni studenți vor avea oportunitatea de a efectua stagii și de a participa la evenimente dedicate peste hotare, dar și posibilitatea de a se angaja direct din universitate. 

Cursurile noilor specialități vor fi predate de profesori practicieni inclusiv în laboratoare specializate la „Mediacor” și „Artcor”, dar și lectori internaționali care vor fi invitați să țină ore și masterclass-uri specializate. 

Introducerea noilor profesii face parte din programul Programul Profesiile Viitorului. Inițiativa urmează să fie implementată la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și își propune să educe specialiști pentru o nouă etapă dominată de inovații, creativitate și tehnologii.

Programului „Profesiile Viitorului: Animație, Dezvoltare Jocuri și Multimedia” este implementat Ministerul Educației și Cercetării cu sportul Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, care promovează o economiei digitală, creativă și circulară și contribuie la  creșterea competitivității industriilor cheie din Moldova.

Programul cursurilor la această specialitate este disponibil pe pagina oficială a Universității de Stat din Moldova, iar doritorii de a se înscrie la noua specialitate o pot face în cea de-a doua sesiune de admitere care se încheie pe 23 august.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente