ONU cere Rusiei și Ucrainei să înceteze acțiunile militare din apropierea centralei nucleare din Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 169-a zi de război

Ucraina3
Foto: Rui Caria

Astăzi este a 169-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere Rusiei și Ucrainei să înceteze acțiunile militare din imediata apropiere a centralei nucleare din Zaporijjea.

„Sunt profund îngrijorat de situația care se desfășoară în și în jurul centralei nucleare Zaporijjea din sudul Ucrainei. Am făcut un apel către toți cei interesați să exercite bunul simț și rațiune și să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea pune în pericol integritatea fizică, siguranța sau securitatea centralei nucleare – cea mai mare de acest gen din Europa”, spune secretarul general al ONU.

🟣 Parlamentul Letoniei a adoptat o decizie prin care violența Rusiei împotriva civililor este recunoscută drept terorism, iar Rusia este catalogată drept stat care sprijină terorismul.

🟣 Estonia a interzis cetățenilor ruși să intre pe teritoriul său. Decizia adoptată de Ministerul de Externe de la Tallinn va intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare.

🟣 McDonald’s a decis să-și redeschidă restaurantele din Kiev și din vestul Ucrainei.

🟣 Nikopol, Harkiv și Kramatorsk au fost supuse bombardărilor în această dimineață. În Nikopol, trei persoane au decedat, iar nouă au fost rănite.

🟣 Evacuarea obligatorie a cetățenilor ar putea fi anunțată nu numai în regiunea Donețk, ci și în alte părți ale țării, spune viceprim-ministra Ucrainei Irâna Vereșciuk.

🟣 Danemarca intenționează să aloce Ucrainei încă 110 milioane de euro pentru arme, echipamente și cursuri de pregătire pentru soldați.

🟣 Familiilor soldaților ruși care au murit în Ucraina li se trimit funeralii militare în scrisori sovietice care datează încă din anul 1974.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente