Guvernul își propune să mențină prețul la gaze de anul trecut. Peste 90 % dintre moldoveni ar urma să primească compensații

gaz
Foto:SA „Moldovagaz”

5 miliarde de lei din bugetul de stat au fost alocate pentru implementarea mecanismului de acordare a compensațiilor în perioada rece anului, de care ar putea beneficia 90 % dintre cetățenii Republicii Moldova.

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

„Compensațiile vor fi oferite pe categorii. Avem o anumită categorie de oameni care se descurcă foarte bine, sunt oameni de afaceri de succes sau foști demnitari, această parte a populației se va încadra în categoria celor nevulnerabili. Salariul de 20 000 de lei este un salariu care te ajută să te descurci în viață, dar cu el nu poți să plătești o factură de 000 de lei. Asta înseamnă că marea majoritate a populației este vulnerabilă. Adică peste 90 % dintre cetățeni se vor încadra în cele petru categorii de vulnerabilitate energetică”, menționează oficialul.

Potrivit ministrului, diferențele dintre compensațiile acordate celor patru categorii nu vor fi foarte mari, iar „și cei care vor fi de o vulnerabilitate medie, vor primi o compensație consistentă”. Marcel Spatari a mai menționat că scopul pe care și-l propun autoritățile este să mențină prețul la gaze de anul trecut.

Totodată, conform anunțului emis anterior, în octombrie și noiembrie, toate gospodăriile se vor înregistra într-un sistem informațional cu ajutorul un formular online, unde vor fi declarate veniturile.

Acest lucru va permite autorităților să fie la curent ce sumă din cheltuielile gospodăriei îi revine facturii la energie. Ministrul mai menționează faptul că, pe lângă cheltuielile gospodăriilor, se vor lua în considerare și alte aspecte sociale, iar în urma colectării tuturor informațiilor aferente acumulate, persoana va fi inclusă în una dintre cele patru categorii de vulnerabilitate energetică.

„Avem mulți pensionari care nu știu să se înregistreze online, aici vor fi implicați asistenții sociali. Vor fi verificate sursele de venit cunoscute de stat, adică salariile, pensiile, alocațiile, indemnizațiile. […] Scopul nostru nu este de a penaliza oamenii, ei doar vor fi transferați în altă categorie, dacă se descoperă că nu au declarat corect”, a declarat Marcel Spatari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente