Andrei Spînu: „Din calculele noastre, aproximativ 80 % dintre toți consumatorii vor primi compensații”

Andrei-Spinu
Foto: captură ecran

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în sezonul rece al anului, aproximativ 80 % dintre toți consumatorii casnici din Republica Moldova vor primi compensații la gazele naturale. Un anunț în acest sens a fost făcut în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Un pensionar, care are 2 000 de lei, sau un angajat la instituțiile publice, care are 3 000, 7 000 sau 10 000 de lei, trebuie să primească o compensație mult mai mare decât o persoană care are 50 000 de lei. Noi considerăm că acele persoane pot să-și achite factura integral și, probabil, nu vor primi acea compensație”, a specificat Andrei Spînu.

Totodată, dânsul a precizat că vor fi câteva criterii care se vor lua în calcul:
# se va lua în calcul nivelul de venit al familiei (o familie de pensionari care au împreună o pensie de 3 000-4 000 de lei va primi o compensație mai mare);
# raportul dintre cheltuieli pentru resursele energetice și venitul familiei;
# componența familiei (familiile care au și copii, și persoane la întreținere vor avea un suport mai mare).

Andrei Spînu a precizat că se va face un mecanism de înregistrare, iar compensarea va veni direct în factură. Acest mecanism va fi făcut prin sistemul informațional la care lucrează Ministerul Muncii și Protecției Sociale.


Amintim că astăzi, 4 august, ANRE a aprobat solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale. Astfel, 1 m³ de gaz va fi 21,2 lei (fără TVA), iar cu TVA inclus – aproximativ 23 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente