Un pahar de suc din iarbă de grâu conține aproximativ 70 % clorofilă și peste 40 de nutrienți. Are multe elemente nutritive despre care nici măcar nu bănuiam. Am aflat despre toate acestea și încă multe altele fiind într-o vizită la Green Vitamin – locul unde Denis Zacon și Vitalie Tieguan transformă firele fragede de iarbă de grâu în suc natural. Vă povestim despre cum au început această aventură, de ce anume sucul din iarbă de grâu și care sunt beneficiile acestuia pentru fiecare dintre noi.
Cum a apărut această idee – sucul din iarbă de grâu
Denis ne spune că despre sucul din iarbă de grâu a aflat de la un prieten care locuiește în California și care frecventează localurile raw-vegane de acolo: „Când am început să ne informăm mai mult despre acest suc și despre proprietățile sale, am rămas plăcut surprinși despre cantitatea mare de clorofilă vie pe care o conține, dar și despre reacțiile celulare pozitive pe care le are asupra corpului uman. După un an și jumătate de producție pentru consum propriu, am decis să inițiem o mică afacere de familie”.
„Iarba verde de grâu era populară încă acum 6 000 de ani”
„Până să lansăm afacerea, am studiat foarte mult acest produs ca să înțelegem mai bine ce reprezintă, cum se crește și cum consumă corect, care este valoarea sa nutrițională, care sunt efectele sale terapeutice și multe alte informații relevante. Am fost plăcut surprinși să aflăm că iarba verde de grâu, datorită calităților sale nutritive, era populară încă acum 6 000 de ani în Mesopotamia. Am aflat că inclusiv în perioada sovietică au existat cercetări și producere de suc din iarbă de grâu pentru industria alimentară cosmonautică. Cele mai utile și ample informații le-am putut identifica în cercetările recente realizate de către diferite institute de cercetare din SUA și Israel. Chiar dacă procesul de informare a fost unul îndelungat, a fost important pentru noi să ne convingem că ceea ce facem va fi util și benefic pentru consumatorii noștri”, menționează Denis.
Tânărul specifică faptul că iarba de grâu este considerată cea mai vindecătoare dintre toate ierburile: „Sucul din iarba de grâu conține toate elementele minerale cunoscute și este o sursă bogată în vitamine, acizi grași, enzime, antioxidanți și aminoacizi. Cel mai important nutrient este clorofila vie și rata ei înaltă de asimilare. Anume din acest motiv sucul din iarbă de grâu este atât de popular în occident”.
Cele mai importante beneficii ale sucului din iarbă de grâu
Denis a analizat mai multe studii și informații despre efectele pozitive ale acestui suc și menționează că cercetările medicale relevă peste 100 de efecte terapeutice pozitive la consumul de suc din iarbă de grâu, iar printre cele mai importante se numără:
# stimularea metabolismului;
# fortificarea imunității;
# curățarea și regenerarea sângelui;
# eliminarea radicalilor liberi din ADN;
# ajută la detoxifierea metalelor grele din organism;
# oxigenează și creează un mediu alcalin în organism;
# conține peste 40 de nutrienți vii cu rată înaltă de asimilare.
Denis ne spune că unul dintre principalele motive de ce ar trebui să consumăm sucul din iarbă de grâu este clorofila: „Pentru a obține beneficiile necesare organismului, clorofila trebuie consumată în stare proaspătă, provenită de la o plantă vie. Cu un conținut de 70 % clorofilă, sucul congelat din iarbă de grâu este una din cele mai bune surse naturale de clorofilă vie”.
Tânărul menționează că produsul lor este poziționat ca unul indispensabil pentru dieta zilnică: „Avem consumatori care îl consumă pentru a-și îmbogăți dieta zilnică cu clorofilă, cu micro- și macroelemente, cu enzime, cu antioxidanți și cu aminoacizi. O altă parte dintre consumatori beau sucul pentru detoxifierea corpului. Avem și consumatori care care aleg sucul din iarbă de grâu la recomandarea doctorilor pentru anumite efecte terapeutice”.
Dificultățile pe care le-au întâmpinat în inițierea acestei afaceri
Denis recunoaște că cea mai mare neclaritate era dacă consumatorul local cunoaște despre beneficiile clorofilei vii din sucul din iarbă de grâu: „Înțelegeam că avem un produs calitativ și sănătos foarte popular în occident, dar provocarea era dacă va fi acceptat de consumatorul local. Am fost plăcut surprinși să vedem că în Republica Moldova totuși avem consumatori cu o cultură alimentară înaltă, care cunosc despre clorofila vie și care își doresc să consume asemenea produse. O altă provocare a fost aspectul birocratic, obținerea actelor permisive în Republica Moldova este foarte îngreunată de cadrul regulator ambiguu. Acest aspect a rămas valabil chiar și după armonizarea legislației la acquis-ul comunitar”.
Despre procesul de creștere a grâului și producerea sucului
După aproximativ 14 zile de la germinarea semințelor, plantele ajung la o înălțime de 10-12 cm, se atinge raportul cel mai înalt de nutrienți și anume atunci are loc procesul de producere a sucului.
„Chiar dacă pare că este un proces simplu de a crește iarba de grâu, această plantă este una foarte pretențioasă și necesită multă îngrijire dacă îți propui să o crești fără pesticide și chimicale, așa cum este în cazul nostru. După lungi experimente, consultări cu biologi și specialiști în domeniul agricol, am reușit să perfecționăm la maximum procesul de creștere așa încât plantele să crească organic sănătoase.
În laboratorul nostru reproducem pe parcursul întregului an clima din lunile martie-aprilie, deoarece anume atunci grâul germinează și atinge înălțimea de 8-14 cm lungime. Astfel, mediul perfect pentru creștere este 15 grade și umiditatea de 50 %. Pe lângă aceste aspecte generale, udarea plantelor trebuie să fie cu briză ușoară pentru a nu le provoca traume, deoarece sunt foarte firave”, ne povestește Denis.
Dânsul specifică faptul că identificarea semințelor ecologice a fost un proces dificil pentru ei: „Am discutat cu zeci de agricultori pentru a identifica producători care nu utilizează chimicale la creșterea grâului și care o fac pe un teren ecologic. Cu regret, în Republica Moldova nu prea s-a pus accent pe producere ecologică, acest trend doar acum câte un pic începe să se dezvolte. Astfel, după lungi căutări, am reușit să obținem un parteneriat cu Institutul de Cercetare a Culturilor de Câmp, fapt de care ne bucurăm mult și pentru care suntem recunoscători conducerii Institutului care a rezonat cu ideea noastră de a produce alimente din semințe ecologice”.
Afacere prietenoasă mediului
Tinerii poziționează afacerea lor ca fiind una prietenoasă mediului. Produsele Green Vitamin sunt toate împachetate în ambalaje biodegradabile aduse din Germania.
„Compania noastră încearcă să se conducă după două mari concepte care să ne ghideze activitatea: organic de la furcă la furculiță și zero waste.
În cazul primului concept, sucul din iarbă de grâu pe care îl producem trebuie să fie realizat după standarde organice începând de la semințele ecologice pe care le utilizăm, fără niciun fel de chimicale la etapa de creștere și fără niciun aditiv în produsul final atunci când stoarcem sucul din iarbă.
Pe partea ce ține de zero waste, încercăm să fim o companie prietenoasă mediului ambiant. Astfel, dacă partea de sus a plantei o utilizăm pentru stoarcerea sucului, rădăcinile le donăm unei familii care crește găini. În acest fel ne asigurăm că nimic din ce producem nu ajunge la gunoi. Ca fapt divers, familia la care donăm rădăcinile, care apropo sunt la fel de bogate în nutrienți, ne spun că găinile au devenit mai active și se ouă mai des.
O componentă importantă este și ambalajul care este biodegradabil. Cutia este din carton, iar containerele cu suc sunt produse din amidon”, specifică Denis.
„Ne dorim ca, în 10 ani, sucul din iarbă de grâu să nu lipsească din dieta zilnică a moldovenilor”
Tânărul ne-a spus că, la momentul dat, după un an și jumătate de activitate, afacerea nu este cea mai profitabilă în plan financiar, dar scopul lor de bază este altul – să contribuie la sănătatea oamenilor.
„Atunci când am inițiat afacerea, am stabilit o misiune ambițioasă pentru noi, și anume să contribuim la sănătatea publică prin producerea și livrarea de produse bogate în nutrienți pentru consumatori care aleg să consume organic și sănătos. Anume din acest motiv am stabilit și o politică de preț mică, pentru ca produsul să fie accesibil și persoanelor cu venituri medii. Noi credem foarte mult în acest superaliment și ne dorim ca, în termen de 10 ani, sucul din iarbă de grâu să fie un produs care să nu lipsească din dieta zilnică a moldovenilor. În acest context, înțelegem că investițiile mari pe care le-am făcut în cercetări de laborator, în infrastructură, în branding, în ambalare, în logistică nu se vor recupera rapid, dar ne asumăm acest lucru, deoarece suntem conștienți că misiunea pe care o avem în față nu poate fi atinsă rapid.”
Cum se consumă sucul
Ei bine, pentru persoanele care îl consumă pentru prima dată se recomandă ca sucul congelat din recipient să fie dizolvat într-un pahar cu apă și abia după aceasta să fie savurat.
De ce? Sucul în forma lui curată este foarte concentrat, iar gustul acestuia poate să nu fie chiar pe placul fiecăruia.
L-am gustat și din prima înghițitură am simțit cum corpul se umple de energie și prospețime. O senzație foarte plăcută.
Pentru a vă îmbunătăți sănătatea și pentru ca să simțiți o îmbunătățire a simțurilor este recomandabil să beți câte un pahar de suc din iarbă de grâu în fiecare zi.
Prețurile și livrarea
Prețul unei cutii de suc din iarbă de grâu din opt containere este de 235 de lei. Este și abonament lunar de patru cutii cu prețul de 800 de lei.
Livrarea este gratuită pe întreg teritoriul țării, iar cei care comandă sucul, îl primesc sub formă de cuburi înghețate, ambalate în recipiente biodegradabile direct la adresa indicată.
De asemenea, sucul din iarbă de grâu îl puteți găsi la localul Sincer Gastromarket din Chișinău, str. Mihai Eminescu, nr. 50.
Mai multe detalii aflați pe paginile de Facebook și Instagram Green Vitamin sau la numărul de telefon 060 910 101.