(partea VI) Cum ar fi arătat Chișinăul dacă toate ideile ar fi devenit realitate: Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și Parcul Catedralei

GA9145-3light

În fiecare an apare o idee nouă despre cum ar putea arăta Chișinăul. Echipa #diez și-a propus să le găsească pe toate care au fost și pe toate care vor fi într-o serie de materiale „Cum ar fi arătat Chișinăul dacă toate ideile ar fi devenit realitate”. În ediția de azi ne-am propus să vedem ce idei mai bune sau mai rele au apărut de-a lungul timpului referitoare la parcurile centrale din Chișinău: Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și Parcul Catedralei.

Ideile despre străzile pietonale din Chișinău le vedeți aici

Ideile despre Piața Centrală le vedeți aici.

Ideile despre scuarurile din Chișinău le vedeți aici. 

Ideile despre clădiri și locuri iconice le vedeți aici.

Ideile despre Parcul Valea Trandafirilor le vedeți aici.

Idei din 2013: Hotel Ortodox în spatele Catedralei

Proiectul a ajuns la primărie în 2013. Primăria municipiului Chişinău informa că a primit de la autorul angajat de către Mitropolia Moldovei, arhitectul Gheorghe Bulat, proiectul privind edificarea casei parohiale în vecinătatea Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului”.

O construcție în formă de potcoavă, cu o înălțime de 6,5 metri și o suprafață de 686 metri pătrați, unde preoții să beneficieze de un grup sanitar și să-și poată schimba vestimentația, urma să fie ridicată în spatele Catedralei Mitropolitane din Chișinău, după ce, în octombrie 2017, Consiliul Municipal a votat acest proiect.

Proiectul nu a avut succes, întrucât a avut parte de rezistență din partea societății.

„Așa-zisa presă liberă s-a implicat și a prezentat acest subiect dintr-un unghi foarte neobiectiv, consider eu. S-a produs o reacție și ce s-a dorit aceea s-a reușit în cazul dat. S-a dorit să fie dezastru, murdărie și dezorganizare în inima orașului”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Vadim Cheibaș, în 2018.

Idei din 2015: Monumentul miliardului furat

Cu toții știm monumentul bănuțului de 1 dedicat miliardului furat care este acum lângă ASEM. Totuși în 2015, cei de la Simpals aveau ideea să-l pună în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, doar că cererea lor a fost respinsă.

Idei din 2018: Cafeneaua Guguță

Proiectul de mai jos a fost propus de Regata Imobiliare, dar a fost respins. Întreg scandalul până în 2018, legat de Cafeneaua Guguță îl puteți vedea pe Ziarul de Gardă.

Idei din 2018: Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a propus spre consultare publică o schiță de proiect în noiembrie 2018. Aceasta includea pavaje, mobilier urban – bănci și urne, soluții de iluminat artistic-nocturn.

Potrivit Agenției, în acest proiect erau bineveniţi de la arhitecţi, urbanişti, designeri, pentru a completa unele informații, până la agenţi economici care ar fi fost gata să investească în Capitală. Conceptul a fost elaborat de arhitecții și arhitectele Irina Siomina, Marina Turuta, Elena Țînțar, Natalia Vintilova.

Elaborat în grafică 3D, proiectul părea destul de ambițios. Acesta presupunea implementarea mai multor elemente noi, moderne, care însă să nu denatureze structura inițială a parcului. Era vorba de schimbarea pavajului, a sistemului de iluminare, amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii. Suprafața verde a parcului urma să fie extinsă de la 42 mii m.p. la 47 mii m.p., iar sculpturile, băncile și coşurile de gunoi trebuiau să aibă un stil modern.

Marina Turuta, arhitectă, spunea pe atunci: „Ne propunem să restaurăm cele mai importante elemente arhitecturale ale parcului, între care felinarele, băncile, gardul de pe tot perimetrul, urmând să apară și două havuzuri noi.”

Natalia Vintilova, arhitectă: „Elementele noi pe care ne gândim să le introducem vor avea menirea de a sublinia contrastul dintre timpurile noi și cele de odinioară, iar iluminatul va pune în valoare havuzul central și Aleea Clasicilor.”

Andrei Otomaniuc, arhitect: „De asemenea, ne-am gândit și la accesele pietonale, care să fie comode și să securizeze contrastul dintre pietoni și automobile.”

Ion Ștefăniță, pe atunci directorul Agenției de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, menționa că îşi doreşte ca în 2019, când era marcat anul lui Dumitru Matcovschi, bustul acestuia să fie montat pe Aleea Clasicilor. Acesta a venit cu un îndemn către toți locuitorii capitalei: „Haideți împreună să facem ca Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” să fie cu adevărat o carte de vizită a orașului!

Idei din 2021: Cafeneaua Guguță și Cinema Patria

În 2021, Aneta Dabija, fondarea organizației Save Chișinău, împărtășea pe Facebook ideea proiectului Marianei Popescu, absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București.

„Mariana Popescu (absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – București) a susținut diploma și a prezentat proiectul care vizează Cafeneaua Guguță și Cinematograful Patria. Soluția pe care o propune este edificarea unui ansamblu socio-cultural în Grădina Publică care va include cele două clădiri.

Apropo, Cafeneaua Guguță revine la arhitectura sa inițială (e o idee împărtășită de mulți cercetători ai arhitecturii moderniste, idee care nu este neapărat împărtășită de activiști). În clădirea cinematografului Patria se va găsi o sală de cinema, sală de conferință și restaurant. La subsol vom găsi o cinematecă.

Clădirea Cafenelei Guguță va găzdui la subsol un imens muzeu, un magazin de suveniruri, info – point iar la etaj va găzdui o librărie și o cafenea. Muzeul va fi dedicat arhitecturii cu machete ale clădirilor istorice, fragmente ce pot fi salvate de fațadă, schițe și așa mai departe.

Între cele două avem un spațiu public amenajat cu bănci”, scria Aneta Dabija.

Idei din 2021: Parcul Central și Parcul Catedralei

Pe pagina Primăriei Chișinău au fost publicate 11 proiecte cu soluții arhitecturale pentru cele două parcuri din centrul orașului: Grădina Publică și Parcul Catedralei. Proiectele au fost supuse votului public, iar în a doua jumătate a anului 2022, ar trebui să înceapă partea a doua a concursului. 

Vedeți mai jos care sunt proiectele intrate în concurs și cum ar putea să arate în viitor aceste două parcuri.

Proiectul nr. 1

Proiectul nr. 2

Proiectul nr. 3

Proiectul nr. 4

Proiectul nr. 5

Proiectul nr. 6

Proiectul nr. 7

Proiectul nr. 8

Proiectul nr. 9

Proiectul nr. 10

Proiectul nr. 11

Autorii Save Chișinău / A. O. Salvați Chișinăul menționează că: „Ambele parcuri sunt monumente de arhitectură incluse în Registrul Național al Monumentelor. Soluțiile pentru astfel de obiecte trebuie să fie elaborate în baza studiilor de fundamentare. Studii nu au fost făcute”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente