Călătoriile uneori pot aduce mari bătăi de cap dacă ne prind nepregătiți. Vedeți mai jos mai multe aplicații pe care le folosesc și sfaturi despre cum viața vă poate fi mai ușoară.
Categoria I: Locuri unde să găsești cazare
AirBnb (iOS/ Android)- platformă unde oricine își poate da apartamentul sau o cameră de apartament în chirie, cel puțin așa era inițial. Acum totuși mai puțini își dau camera în chirie și poți găsi apartamente la prețuri mai reduse.
Booking (iOS/ Android) – este platforma care parcă mereu e acolo. Au sistem de nivele de fidelitate prin care poți obține reduceri, totuși cel mai important sfat e să rezervați prin aplicație cazarea, va fi mult mai ieftin decât desktop.
Agoda (iOS/ Android) – este o platformă asemănătoare la Booking, doar că e din Singapore, astfel dacă călătorești în acea parte a lumii poate fi foarte util s-o ai.
Couchsurfing poate fi o opțiune ca să nu plătiți pentru cazare, doar că în ultimul timp sunt tot mai multe istorioare ciudate despre acesta. Ar fi bine să-l folosiți în călătoriile în care mai mergeți cu cineva. De asemenea, dacă stați aici gratis, trebuie să dați ceva înapoi, de ex. mai multe gazde așteaptă să vorbiți cu ele și să petreceți timpul împreună.
De asemenea, pentru cazare mai ieftină, puteți încerca HostelWorld sau HotelTonight.
Sfat: Atunci când călătoriți într-o destinație în afara Europei, cel mai util ar fi să căutați pe Google cazare în limba locală, așa puteți găsi platforme locale, dar trebuie și să înțelegeți, că cei care știu engleza și se promovează în engleză vor pune prețuri mai mari.
Categoria II: Transport
Eu v-aș recomanda să descărcați cam toate aplicațiile de gen Uber la voi în telefon, deoarece vă puteți trezi într-o regiune în care doar una dintre ele lucrează.
Cam acestea le am eu în telefon: Uber, Bolt, Yandex.Go, FreeNow, Lyft.
În caz că vă duceți în afara Europei, ar fi bine să vedeți specificul local: Grab, Gojek, și altele.
Pentru distanțe mai lungi recomand Blablacar – în caz că diferiți șoferi au locuri libere în mașină, puteți merge cu ei în schimbul unei sume simbolice, iar dacă sunteți prin Europa – Flixbus – una dintre cele mai mari companii de autobuz din Europa.
Pentru a căuta direcții pentru transportul public Google Maps e mereu o resursă utilă, dar mai folosesc și Transit.
Categoria III: Mâncare
Pentru mâncare îmi place aplicația Zomato, au filtre bune și poți vedea meniul din timp.
De asemenea, încerc să fug cât mai mult de recomandările de pe TripAdvisor, deoarece nu prea îmi inspiră încredere, totuși, dacă decid să merg la un anumit local, oricum îl verific și pe TripAdvisor. Mai verific platforme ca Likealocal sau SpottedbyLocals.
CultureTrip, de asemenea, e o platformă care vă poate ajuta să găsiți chestiuțe tare interesante despre locurile pe care le vizitați.
Categoria IV: Hartă
Cum spuneam și la transport, Google Maps e mereu o resursă bună dacă ai internet mereu. Dacă nu, maps.me vine în ajutor. De asemenea, chiar dacă nu sunteți șoferi, e bine să aveți Waze în telefon ca să știți dacă sunt sau nu ambuteiaje.
Pentru itinerarii destul de curioase puteți folosi Teleportravel.
Categoria V: Bani
Dacă călătoriți în grup, știți cât de greu e pe urmă să calculați cine și câți bani a cheltuit, de asta, eu, împreună cu prietenii mei, folosesc aplicația TriCount, unde cine are cel mai mare minus, acela plătește data viitoare.
XE e cel mai bun convertor de bani, în caz că mereu trebuie să transformați prețurile în cap într-o valută în care gândiți mai ușor.
Iar dacă vreți să întoarceți o datorie unui prieten pe care l-ați întâlnit pe drum, atunci Wise sau Revolut vă pot ajuta.
TripIt e o aplicație în care vă puteți organiza fiecare element al călătoriei, am testat-o mai puțin, pentru că încă folosesc Google Spreadsheets.
Aici puteți vedea 5 platforme/ aplicații unde să-ți păstrezi informația despre călătoriile tale.