Ministrul educației, Anatolie Topală, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că după înfăptuirea reformei în educației, în Moldova vor activa 11 universități de stat în loc de cele 16 care sunt până acum. Oficialul a calificat dezbaterile publice care au pornit pe marginea acestui subiect sunt politice și nu au nicio tangență cu studenții.
„Universitățile fiind absorbite de o universitate mai mare nu vor dispare. Toate cardele didactice vor fi transferate și specialitățile la fel. Toate proprietățile universităților absorbite trec în gestiunea instituției care absoarbe universitatea și vor fi utilizate în continuare în procesele de predare și cercetare”, a declarat Topală.
De asemenea, ministrul educației a anunțat că a fost deja publicat proiectul de hotărâre de guvern cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării. Astfel, potrivit documentului, transferul studenților de la instituțiile de învățământ superior absorbite se va realiza până la 25 august 2022.
„Studenții înmatriculați conform programelor de studii superioare de licență, master și doctorat ale instituțiilor de învățământ superior absorbite vor fi transferați în cadrul instituțiilor de învățământ superior absorbante, la aceleași programe de studii superioare și cu aceleași taxe de studii, stabilite anterior. Până la transferarea studenților înmatriculați conform programelor de studii superioare respective la instituțiile absorbante nu se va percepe nici o taxă de studii pentru anul academic 2022/2023”, se mai arată în document.
Întregul document îl puteți consulta mai jos.
Mai jos puteți găsi explicațiile Ministerului Educației privind noua reformă pe care și-o propun.
Amintim că ministrul educației a anunțat pe 27 iunie curent că în sistemul educațional începe o nouă reformă care presupune comasarea mai multor universități. În urma acestui anunț, universitățile și institutele de cercetare are urmează să fie absorbite și-au manifestat dezacordul față de reformă și au cerut prin scrisori publice și petiții să fie oprit procesul de fuziune.