Clujul este unul dintre cele mai prestigioase centre universitare din România, cu 10 universități unde studiază aproximativ peste 100 000 de studenți români și internaționali. Orașul Cluj-Napoca găzduiește universitățile de top din România clasate și pe poziții favorabile internaționale conform clasamentului universităților internaționale realizat de Center for World University Rankings. De aceea, mulți absolvenți de liceu din Republica Moldova aleg să își continue studiile la Cluj. Aflați în continuare cu ce vă pot ajuta voluntarii Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca în perioada de admitere.
Organizaţia studenţească, nonprofit, apolitică, Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj (GIB), a fost înfiinţată legal în ianuarie 2006, fiind reprezentată de către elevi şi studenţi basarabeni care îşi fac studiile la Cluj-Napoca. Scopul organizaţiei este de a ajuta elevii şi studenţii de etnie română proveniți din Republica Moldova să se încadreze mai uşor în societatea românească și să promoveze cultura tinerilor de peste Prut în societatea clujeană. Încă de la înființare, GIB Cluj a fost alături de absolvenții de liceu în perioada de admitere.
În acest sens am discutat cu Mirela Gandraman, președinta organizației. Tânăra ne-a vorbit mai întâi de toate despre activitatea de bază a GIB Cluj: „Încercăm să facem diverse activități la GIB Cluj, de la traininguri pe segmente de marketing, antreprenoriat, promovare media, scriere de proiecte, city break-uri, campionate sportive, partyuri tematice basarabenilor, până la festivaluri, prezentări de carte și discuții despre literatura română. De asemenea, încercăm să răspândim în mediul online cât mai multă informație utilă despre admiterea la Cluj”, relatează tânăra.
În perioada de admitere, voluntarii GIB Cluj încearcă constant să fie utili tinerilor care vor să depună actele la o universitate din Cluj, iar acest efort este binevenit. De acest lucru s-a convins și Daniel Petrov, tânărul care a împărtășit cu noi experiența sa din timpul admiterii.
„Acum trei ani, când absolvisem liceul, eram, la fel ca mulți dintre colegii mei, cointeresat de a urma studiile la o universitate din România și începusem să mă documentez despre care sunt etapele admiterii, ce criterii se aplică, care sunt documentele necesare etc. Pentru un proaspăt absolvent este multă informație de procesat și, fiind și prima dată când m-am ciocnit cu acest proces, am căutat grupuri de admitere pe Facebook, unde am găsit voluntari din asociație care mi-au răspuns politicos la întrebări și care m-au ajutat să clarific multe dintre nedumeririle pe care le aveam. Sfatul cel mai de preț pe care l-am primit a fost să citesc atent fiecare cuvințel și să patinez pe paginile universităților unde doream să mă înscriu. Toată informația e acolo. Așa și a fost. Cu ajutorul voluntarilor am reușit să găsesc tot de ce aveam nevoie. Am depus la mai multe universități, iar astăzi sunt student la Cluj, în cadrul Universității Tehnice. Am rămas uimit de deschiderea pe care am întâlnit-o pe acele grupuri de Facebook și am conștientizat rapid că fluxul de întrebări este foarte mare, dar numărul de voluntari este redus și am decis încă din acea vară, când eram eu tânăr absolvent, să mă implic și să îi ajut pe voluntari răspunzând la întrebările de care eram sigur și la care știam răspunsul corect. Din păcate, pe lângă voluntari mai sunt și persoane care răspund la întrebări din informații auzite de la prieteni sau citite pe site-uri dubioase, ceea ce îi debusolează pe absolvenți și îngreunează munca noastră. De aceea vin și cu o recomandare către toți doritorii de a se implica în gestionarea fluxului de întrebări, înainte de a răspunde: dacă nu sunteți siguri, documentați-vă; dacă nu ați găsit răspunsul pe pagina web a Ministerului Educației, a universității sau a facultății, atunci mai bine nu răspundeți. Sigur sunt persoane care deja cunosc răspunsul și îl vor oferi cu mare drag”, a povestit Daniel Petrov, student la UTCN și voluntar GIB din 2020.
Începând cu 2006, GIB Cluj a ajutat sute de studenți cu procesul de admitere. „Începând cu diseminarea informației legate de admitere prin diverse canale și finalizând cu a răspunde elevilor absolvenți în privat, pe social media, la întrebările legate de admitere, dar și la întrebările adresate pe grupurile Admitere Basarabeni și Admitere Ro. Ajutăm tinerii să se informeze despre ofertele universităților din Cluj, participând anual și la Târgul Universităților organizat la Chișinău, Cahul și Bălți”, a explicat Mirela Gandraman. Tânăra ne-a mai vorbit și despre principalele motive pentru care studenții din Republica Moldova aleg să își facă studiile universitare la Cluj. „Calitatea studiilor, viața trepidantă, costurile mici ale vieții și ale studiilor, diversitatea etnică și beneficiile acordate pentru studenți în capitala Transilvaniei sunt principalele motive pentru care studenții străini aleg să studieze la Cluj-Napoca. Studenții etnici români, de asemenea, beneficiază de mai multe avantaje odată ce sunt acceptați la universitățile din Cluj, precum bursa de etnic, card de transport și cămin gratuit”, a specificat Mirela. Iar dacă la rândul lor tinerii care au beneficiat de suportul GIB Cluj în perioada de admitere își doresc să devină utili altor absolvenți de liceu, pot face asta alăturându-se grupului de inițiativă. Acest lucru este posibil datorită recrutărilor. „Tinerii se pot alătura organizației GIB în cadrul recrutărilor realizate de două ori pe an. Recrutările de toamnă și cele din iarnă-primăvară. De obicei plasăm un call pentru recrutări pe pagina GIB de Facebook și Instagram”, a menționat tânăra.
Pentru mai multe informații despre procesul de admitere în România, vă invităm să vă alăturați grupului public „Admitere ROMÂNIA” pentru a fi la curent cu toate ofertele de studii. Iar aici găsiți toate universitățile din România și ofertele disponibile.
Autoare: Alina Zibrițchi