Morgenshtern nu este primul. Lista artiștilor străini care au refuzat ulterior să cânte la concertele politice din Moldova

morgen
Foto: Colaj #diez

Nu este o noutate pentru Moldova că diverse partide politice folosesc artiști străini pentru a-și face publicitate politică sau pentru a împinge o anumită agendă. Datorită unor astfel de partide, în Moldova a fost și DJ Tiesto sau trupa Boney M, iar lista poate continua. Totuși, uneori, unii artiști străini, după ce sunt contactați de fanii din Moldova care le explică contextul politic, refuză să mai vină la noi. Echipa #diez a făcut o listă cu cei din urmă.

2014 – Bi-2

Sursă: Amazon Bi-2 CD Best of

La început de septembrie 2014 a fost anunțat că Bi-2 va avea un concert la Chișinău, organizat de către PSRM. În scurt timp, mai mulți internauți și jurnaliști le-au scris pe toate adresele oficiale explicându-le contextul în care ei ar cânta.

La 4 septembrie 2014, trupa rusă rock Bi-2 a refuzat să participe la concertul din 14 septembrie la Chișinău, organizat de Partidul Socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon.

Pe pagina lor Facebook, ei au transmis un mesaj fanilor din Moldova, în care își cer scuze pentru anularea concertului, însă din principiu nu vor participa la un concert cu tentă politică. „S-a aflat că evenimentul care ni s-a prezentat ca unul muzical-distractiv, dedicat Zilei Orașului, este o mișcare politică. Trupa Bi-2 principial nu participă la evenimente ce în vreun oarecare mod sunt legate de politică”, anunța formația.

„Отмена выступления в Кишинёве

Друзья, как многие из вас знают, 14 сентября должно было состояться наше выступление в Кишинёве.

Однако, как выяснилось, представленное нам как музыкально-развлекательное, мероприятие, посвящённое празднованию Дня города, является политической акцией.

Группа Би-2 принципиально не принимает участие в мероприятиях, каким-либо образом связанных с политикой, поэтому, как бы ни было нам неприятно разочаровывать наших молдавских поклонников, мы вынуждены были отменить запланированное выступление.

Мы ОБЯЗАТЕЛЬНО приедем в Кишинёв в следующем году в рамках тура в поддержку нашего нового альбома #16плюс. И это, обещаем, будет настоящее музыкальное событие – только рок-н-ролл, никакой политики!” au scris atunci cei de la Bi-2.

Concertul la care va participa și Iosif Kobzon era organizat pentru susținerea aderării Moldovei la Uniunea Vamală. De asemenea, socialiștii intenționau să organizeze un miting și marșuri pentru acest scop.

 

 
 
 

2015 – Ștefan Bănică Junior și Loredana

Sursă: Aquarelle

În ziua de 6 septembrie 2015 era planificat un mare protest al Platformei Dreptate și Adevăr împotriva conducerii de atunci (Partidul Democrat), tot în aceeași zi, s-a anunțat un concert de zile mari.

Interpretul Cătălin Josan și-a îndemnat colegii de breaslă să boicoteze concertele care urmează să aibă loc pe 6 septembrie la Orhei și Chișinău. Acesta i-a încurajat pe aceștia să participe duminică la acțiunea de protest organizată de Platforma Civică Demnitate și Adevăr și nu la „mascarada de la Moldexpo”.

La concertul de duminică de la Moldexpo, organizat de compania de telefonie mobilă Unité, urmau să cânte vedetele Alexandra Stan (România), James Arthur (Marea Britanie), Dima Bilan (Rusia), Filip Kirkorov (Rusia).

Evenimentul de la Moldexpo era organizat în aceeași zi cu mitingul Platformei Civice „Demnitate și Adevăr” din Piața Marii Adunări Naționale fața de „ilegalitățile comise de guvernarea coruptă, îndeosebi în sistemul bancar”.

Tot mai mulți artiști au anunțat că nu vor participa la concertele din 6 septembrie de la Chișinău și Orhei. Primul, cel care a dat „tonul” refuzurilor, a fost Ștefan Bănică Jr., care a fost urmat de colega sa de la București Loredana. Dintre interpreții autohtoni și-au făcut public refuzul de a evolua Pasha Perfeni, Adrian Ursu și Vitalie Dani.

„Ne face mare plăcere, de fiecare dată, să cântăm la Chişinău pentru absolut toată lumea, dar în data de 6 septembrie nu vom cânta la Moldexpo. Motivul e unul foarte clar: eu şi trupa mea, prin concertele noastre, promovăm doar muzică. Nu-mi doresc să apar într-un context care poate fi considerat controversat, ținând cont de faptul că la Chişinău, în data de 6 septembrie, vor avea loc două evenimente publice în acelaşi timp: un spectacol în aer liber şi o manifestaţie de protest. Nu-mi doresc, ca artist, să fiu pus în situaţia de a fi aplaudat de unii şi huiduit de alţii, iar asta pe fondul unor divergenţe social-politice. În rest, să ne auzim numai de bine! Sper să ne revedem în curând”, a spus atunci Bănică.

„Dragii mei moldoveni,

Și eu sunt moldoveancă de-a voastră, vă iubesc și vă respect. Din păcate, nu pot cânta pentru voi duminica aceasta la Orhei, unde fusesem invitată la un concert în aer liber. Știu că sunt momente dificile pentru voi, însă nu îmi doresc ca muzica și spectacolul meu să devină un subiect de controversă politică. Vă promit însă că o să mă întorc la voi cu multă bucurie într-o zi mai liniștită și sper să mă primiți cu aceeași căldură și dragoste cu care m-ați întâmpinat de fiecare dată. Loredana”, a spus atunci Loredana.

2022 – Morgenshtern

 

Sursă: RIA Novosti

La 14 iunie 2022, Alisher Morgenstern a anunțat pe Instagram că urma să aibă, pe 19 iunie, un concert la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în aceeași zi când urma să aibă loc și marșul pride din Chișinău.

La 16 iunie, jurnalistul Andrei Bolocan a publicat pe canalul său de YouTube o adresare către Morgenshtern, care urmează să susțină un concert la Chișinău pe 19 iunie. Acesta i-a povestit artistului rus cine este Veaceslav Valico, cel care și-a asumat public organizarea evenimentului.

„Stimate Alișer, nu te voi ruga să îți anulezi concertul de la Chișinău, deși ar fi o decizie *** din partea ta, ca artist. Dar consider că este datoria mea civică să te informez despre faptul că bandiți la fel ca cei din Rusia încearcă să profite de tine și de popularitatea ta pentru a destabiliza pacea din Moldova. […] Vreau doar să conștientizezi puterea și influența pe care o ai asupra miilor de tineri care probabil vor veni la concert. Și că onorariul tău, cel mai probabil, va fi achitat din bani nu prea curați. Te rog să te adresezi admiratorilor tăi și să le spui ce știi despre banii cu care a fost plătit concertul din Chișinău”, a spus Andrei Bolocan.

De asemenea, în seara zilei de 16 iunie, desfășurarea concertului lui Morgenshtern la Chișinău este „sub semnul întrebării”. Informația a fost confirmată pentru NM de către directorul de concerte al artistului rus, Vladimir Șavgulidze. Potrivit acestuia, evenimentul urma să fie dedicat tinerilor, însă în prezent, stiuația „capătă un context ciudat”.

Este sub semnul întebării”, a declarat Șavgulidze, întrebat de reporterul NM dacă concertul planificat pentru 19 iunie se va ține.

Iar în dimineața de 18 iunie 2022, oficial s-a anunțat că, de fapt, la Chișinău vin Kirkorov, Ivan Dmitrienko și Dava. În plus, în seara zilei de 18 iunie s-a aflat că și Egor Kreed e la Chișinău.

***

S-ar putea ca înainte de 2014 să mai fi fost cazuri, doar că arhiva de pe internet nu-și amintește. Dacă vă amintiți voi, dați-ne de știre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente