Ești la profil umanist și ai bacalaureatul la chimie? Sfaturi din partea unei absolvente pentru a susține examenul cu brio

chimie bac
Foto:Nicoleta Lisevici

Absolvenții din toata țara se pregătesc intensiv pentru ultimul examen de bacalaureat, cel mai așteptat de toți. Și în cazul meu, cel mai așteptat examen a fost cel la solicitare. Fiind la profil umanist, dar cu o atragere spre disciplinele reale, mi-am ales chimia. Astfel, dat fiind faptul că elevii sunt stresați acum, am decis să împărtășesc câteva „study tipsuri” care m-au ajutat pe mine să susțin chimia cu brio.

#1. Înainte de toate, trebuie să îți echilibrezi starea emoțională, un ceai relaxant, aerul liber și muzica pot rezolva acest lucru. Eu nu credem la vremea aceea că stresul mă poate încurca să învăț, ceea ce a fost o mare greșeală, ne apucăm să recapitulăm materia doar după ce suntem bine în plan emoțional.

#2. Pe ultima sută de metri, repetă inclusiv materia pe care crezi că sută la sută o știi. De exemplu, pentru itemul I ai nevoie să știi cum să lucrezi cu Sistemul Periodic. Pare simplu, dar graba aici îți poate fura punctele. Deci, recapitulează lucrurile elementare precum calcularea numărului de protoni și neutroni, repartizarea electronilor pe nivelurile energetice, regulile de formare a oxizilor, acizilor, bazelor în funcție de grupa elementului chimic și alte aspecte simple.

#3. Recapitulează într-un mod structurat. De exemplu, la unii itemi se poate cere de specificat tipul legăturii chimice, o proprietate fizică sau chimică, un domeniu de utilizare ale substanțelor sau chiar interacțiunea cu alte substanțe. Deci, recapitulează toate aceste aspecte împreună, într-un mod cât mai structurat, iar dacă în test o să vezi vreo substanță o să ai în cap tot tabloul chimic al acesteia.

#4. Oferă timp suficient pentru egalarea reacțiilor chimice, mai ales în cazul problemelor și pentru scrierea reacțiilor ionice completă și redusă unde indicii de egalare sunt absolut importanți. Acest sfat face parte din seria de sfaturi banale, dar uneori, unele ecuații ale reacțiilor chimice cer atenție suplimentar. Ca să egalez o reacție corect mereu începeam cu metalele și grupările funcționale, iar în final verificăm corectitudinea cu ajutorul oxigenului și a hidrogenului.

#5. Ultimele exerciții sunt, de cele mai dese ori, din chimia organică, respectiv ne vom juca cu carbonul, oxigenul și hidrogenul. Îți propun să recapitulezi structurat și aici. E mai simplu să recapitulezi caracteristica claselor de compuși, formula generală, denumirea corectă (conform terminațiilor „-an” pentru alcani, „-enă” pentru alchene, „-ină” pentru alchine și așa mai departe), tipul legăturii. Este important să te poți „juca” cu grupările funcționale în caz că vei avea de identificat un izomer. Important, din cauza stresului, să nu încurci izomerul cu omologul, sau invers. Tot aici, este important să verifici dacă îți amintești toate reacțiile corespunzătoare claselor de compuși (reacțiile de obținere a esterilor, de hidratare, de dehidrogenare, de interacțiune cu halogenii etc). Fă ordine și prin ele.

#6. Pentru ultimul exercițiu trebuie să dai dovadă că cunoști unele substanțe organice, deci ar fi bine să recapitulezi caracteristica pentru câteva, de exemplu pentru benzen, acid acetic, propenă, etanol, glucoză, etc.


Aranjează materia cât mai structurat în cap și fii cât mai liniștit(ă), asta e rețeta perfectă pentru a susține cu brio orice examen, indiferent de disciplină. Vă urăm mult succes!


Vedeți și:
profesorul de matematică Sergiu Budaianu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba și literatura română pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
sfaturi din partea unei profesoare de limba engleză pentru elevii ce urmează să susțină bacalaureatul;
profesoara de informatică Lilia Ciubotaru vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesoara de geografie Olesea Lupu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
ai bacalaureatul la istorie? Dionis Smoleac te ajută cu sfaturi cum să obții un punctaj maxim;
profesoara de chimie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesorii de fizică Veronica Rotari și Sergiu Cârlig vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
profesoara de franceză Tatiana Țurcan vă ajută cu sfaturi cum să susțineți bacalaureatul;
# profesoara de biologie Svetlana Grigoreanu vă ajută cu sfaturi cum să susțineți examenul de bacalaureat.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente