(foto) „Fără frică de iubire”. Istoria marșului LGBT+ în Moldova începând cu anul 2015 până în prezent

artcol de main
Foto:diez.md

În 2022, după o pauză de doi ani (din cauza pandemiei), Centrul „GENDERDOC-M” a anunțat că în luna iunie va avea loc marșul comunității LGBT+. Deși acest anunț a fost făcut încă pe 17 mai, primarul capitalei, Ion Ceban, a polemizat ieri prin postările sale de pe Facebook acest subiect, exprimându-și deschis nemulțumirea că marșul ar urma să aibă loc în Chișinău. „Interzis am spus”, „Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi” și „Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public” – sunt doar câteva dintre declarațiile primarului. Ca să facem puțină lumină, #diez a decis să vă reamintească care este istoria marșului LGBT+ în Moldova începând cu anul 2015.

Echipa #diez a fost aproape la toate marșurile solidarității și vă arătăm prin fotografii de ce o astfel de manifestație este una pașnică de susținere a drepturilor omului.

În anul 2020 și 2021 marșul nu a fost organizat din cauza pandemiei.

Anul 2019

În anul 2019, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai, și a decurs cu genericul „Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura”.

Comunitatea ortodoxă i-a întâmpinat pe participanți cu cântece religioase, au strigat „Rușine” și au stropit manifestanții cu agheasmă.

Comunității i s-au alăturat zeci de oameni, care au venit să-și exprime susținerea față de persoanele LGBT+, dar și dorința de a trăi într-o societate unde drepturile omului sunt respectate nu doar pe hârtie.

Anul 2018

Foto: captură ecran de la evenimentul live

În anul 2018, marșul solidarității a avut loc pe 19 mai, iar participanții au venit cu un mesaj deosebit, „Fără frică de iubire”.

Organizatorii marșului i-au îndemnat pe oameni să nu le fie frică de iubire: „Unde e iubire, nu e loc de frică”.

Anul 2017

În 2017, marșul de solidaritate cu persoanele LGBT+ s-a desfășurat pe 21 mai, având genericul „Fără Frică”. Participanții au mărșăluit în tăcere, purtând tricouri albe cu mesajele campaniei.

Comunitatea ortodoxă i-a întâmpinat pe participanți cu cântece religioase, au strigat „Rușine” și au arucat cu ouă în cei care au ieșit să susțină acțiunea. În ajutor însă le-a venit poliția, care a asigurat participanților dreptul de a-și desfășura acțiunea în liniște.

Comunității i s-a alăturat sute de oameni, care au venit să-și exprime susținerea față de persoanele LGBT+.

Anul 2016

În anul 2016, marșul de susținere a comunității LGBT+ de la Chișinău a avut loc pe 22 mai, și a avut sloganul „Fără Frică”.

Din păcate, comunitatea LGBT+ din Moldova și susținătorii acestora nu și-au putut duce până la capăt planul deoarece marșul a fost marcat de mai multe incidente, fiind periclitat de preoți și enoriași care promovează valorile unei familii tradiționale.

Aceștia au încercat să treacă de lanțul polițiștilor care îi protejau pe cei care mărșăluiesc. Oamenii legii au ripostat, iar între cele două tabere au avut loc altercații și îmbrânceli.

Anul 2015

Foto: Centrul GDM la Bălți
Foto: Centrul GDM la Bălți
Foto: Centrul GDM la Bălți

În anul 2015, pe 14 iulie, a avut loc primul marș-protest al comunității LGBT+ organizat la Bălți. Genericul marșului de protest a fost „Protecție egală pentru toți”.

Marșul a început în fața Primăriei Bălți, unde, la fel, se află și sediul Procuraturii Bălți, și s-a încheiat cu succes la Inspectoratul de Poliție Bălți. Cei cinci participanți la marș au fost protejați de peste o sută de colaboratori ai poliției care au asigurat buna desfășurare a acțiunii.

Totodată, la Chișinău marșul a avut loc pe 17 mai, și a avut sloganul „Pentru că trăiesc aici”.

Sursă foto: agora.md.

La fața locului erau adunați contramanifestanți, printre care activiști ortodocși și fețe bisericești. Potrivit organizatorilor la marș au participat aproximativ 150 de persoane.

După încheierea marșului un grup de preoți în frunte cu liderul organizației pro-ortodoxia Ghenadie Văluță au stropit cu apă sfințită locul unde au mărșăluit activiștii LGBT+, scrie moldova.europalibera.org.

Primul marș al comunității LGBT+ din Chișinău a avut loc în anul 2013, la care au participat aproximativ 50 de persoane. Marșul a fost întrerupt la nici jumătate de traseu, din cauza contramanifestanților, scrie moldova.europalibera.org.


Pe 31 mai, Mitropolia Moldovei a solicitat autorităților să sisteze marșul comunității LGBT+ care urmează să aibă loc pe 13-19 iunie.

După anunțul Mitropoliei, Ion Ceban a venit cu o primă reacție în privința marșului. Ceban a spus că organizarea acestuia nu va fi acceptat de primărie.

Pe 25 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat o decizie prin care interzice organizarea și desfășurarea marșului comunității LGBT+.

Amintim că, Centrul „GENDERDOC-M” a anunțat că pe 13-19 iunie va fi organizat Festivalul comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XXI-a, și se va încheia, tradițional, cu Marșul Solidarității.

Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizații neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunității LGBT+ (lesbiene, gay, persoane bisexuale și transgen) în Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente