La 14 iulie, în municipiul Bălți a avut loc marșul de protest „Protecție egală pentru toți” împotriva infracțiunilor de ură comise împotriva persoanelor homosexuale și care nu sunt investigate de organele de resort în mod corespunzător.
Marșul a început în fața Primăriei Bălți, unde, la fel, se află și sediul Procuraturii Bălți, și s-a încheiat cu succes la Inspectoratul de Poliție Bălți. Cei cinci participanți la marș au fost protejați de peste o sută de colaboratori ai poliției care au asigurat buna desfășurare a acțiunii.
Marșul-protest a fost motivat de toleranța crescândă asupra actelor de violență față de persoanele știute sau presupuse a fi homosexuale. Organele de poliție, procuratura și instanțele de judecată din Bălți au o atitudine părtinitoare față de infractori, obligându-i doar la achitarea unei amenzi în loc de sancționare penală.
În ziua de 5 octombrie 2014, un tânăr homosexual a fost bătut în stradă de un grup organizat de persoane doar din motiv că este homosexual. Ulterior, în ziua de 20 octombrie 2014, un locuitor al mun. Bălți a lovit și a injurat un tânăr doar pentru că bănuise că ar fi homosexual. Niciuna dintre aceste crime nu s-a soldat cu sancțiuni eficiente.
În codul penal al Republicii Moldova există sintagma de crimă motivată de ură, considerată drept circumstanță agravantă, însă niciuna din crimele motivate de ură, săvârșite față de homosexuali, nu a fost investigată ca atare, astfel de infracțiuni fiind calificate ca acte de huliganism sau tâlhărie. În municipiul Bălți însă tendința este de a sancționa infractorii contravențional cu amendă în locul cercetării penale și sancționării potrivit Codului Penal.
Potrivit Europa Liberă, Angela Frolov de la Centrul Genderdoc-M spune că Bălţiul este un oraş nesigur pentru reprezentanţii LGBT, iar autorităţile locale, în special cele de drept, ar tolera actele de violenţă împotriva persoanelor LGBT.
Recunoscuţi după lozincile pe care le scandau, dar şi după simbolul comunităţii LGBT – curcubeul, participanţii la marş au fost huiduiţi de câţiva localnici.
„Locul lor nu este aici.”
„Educați corect copiii.”
„De ce ei au dreptul să-şi expună părerea? Spuneţi, vă rog, de ce aşa ceva se permite?”
„Ei mă încurcă pe mine şi pe tot oraşul. Uitați-vă, tot oraşul stă şi se uită, pentru că poliţia stă şi nu face nimic. Daţi-i afară de aici! Unde e Usatîi?”
„Dumnezeu a dat familie normală, formată din om şi femeie, dar ei ce arată?”
„Nu se poate de arătat aşa ceva în oraş. Trebuie de distrus aşa ceva.”