Olimpicul Marius Frija face parte din echipa Republicii Moldova care în acest an a obținut trei medalii de bronz și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Europene de Fizică. Competiția s-a desfășurat la Ljubljana, Slovenia, în perioada 20-24 mai 2022. Tânărul este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Durlești. Pasiunea sa este fizica și legile acesteia.
# Pasiunea pentru fizică
Imediat cum am făcut cunoștință cu Marius, prima întrebare pe care i-am adresat-o a fost legată de pasiunea lui pentru fizică. Tânărul a menționat că interesul pentru fizică s-a manifestat de la prima interacțiune pe care a avut-o cu această disciplină în clasa a VI-a. „După părerea mea, aspectul competitiv al acestui obiect a reprezentat la acel moment factorul ce m-a motivat să îmbrățișez domeniul fizicii”, povestește Marius. De la o vârstă fragedă, tânărul a manifestat entuziasm față de fenomenele care se petreceau în jurul său. Acum însă a ajuns olimpic, își amintește prima sa experiență în cadrul unei olimpiade de fizică și recunoaște că drumul parcurs până acum a fost dificil, dar interesant.
# Atmosfera olimpiadelor internaționale
O altă întrebare la care am ținut neapărat să aflăm răspunsul lui Marius a fost în privința olimpiadelor internaționale la care a participat.
„Fără nicio îndoială, atmosfera olimpiadelor internaționale reprezintă ceva deosebit, întrucât acestea îți oferă superba oportunitate de a vizita locuri noi și de a interacționa cu persoane ce împărtășesc aceeași pasiune față de știință”, a recunoscut tânărul olimpic. Fiecare experiență personală de participare în cadrul unei olimpiade internaționale i-a adus lui Marius senzații și amintiri plăcute. Și, nu în ultimul rând, a contribuit la legarea unor noi relații de prietenie.
Cu fiecare experiență de participare la diferite concursuri și olimpiade, a realizat că emoțiile reprezintă ceva pozitiv, deoarece acestea acționează ca un stimul ce îl ajută de fiecare dată să aibă o prestație cât mai bună.
# Pregătirea pentru olimpiadele internaționale
„Nu sunt adeptul unui orar strict de studiu, dar simt o senzație de entuziasm de fiecare dată când revin la masa de lucru”, a spus Marius, descriindu-și relația cu fizica drept una specială. Însă și în cazul lui au existat momente în care nu era destul de motivat, în acest caz insistența și disciplina îl ajutau să continue.
„Pe parcursul anilor, descopăr din ce în ce mai mult frumusețea domeniului fizicii”, a mai adăugat tânărul, care consideră de-a dreptul fascinant cum cu ajutorul unor formule deduse pe hârtie putem descrie întreaga diversitate de fenomene care se petrec zi de zi în natură. Marius a conștientizat foarte repede că pentru a realiza orice activitate este necesară mai întâi de toate dorința proprie. În cazul lui, sursa de motivație a avut parte de schimbări pe parcursul anilor, aceasta fiind la început reprezentată de dorința de a obține locuri de frunte în cadrul olimpiadelor, pentru ca în prezent curiozitatea și dorința de a cunoaște mai mult să îl motiveze să-și continua calea în lumea științelor. Am aflat de la Marius că nu există un timp bine stabilit pentru a rezolva o problemă legată de fizică, întrucât nu întotdeauna poți găsi soluția potrivită, iar în astfel de momente ajunge în situația în care pot trece ore bune, iar în mintea lui continue să persiste problema respectivă.
„Am avut parte și de etape în care mă îndoiam de continuarea parcursului pe calea fizicii competitive”, a recunoscut tânărul, însă sfaturile părinților și îndrumarea profesorilor l-au determinat să rămână „legat” de acest domeniu. Marius consideră că pentru a deveni o personalitate multilaterală este necesar să dobândești cunoștințe și abilități din mai multe domenii. Astfel, pe parcursul anilor s-a concentrat și la studierea altor discipline precum chimia, matematica și istoria și a încercat mereu să mențină un echilibru între atenția acordată fiecărei discipline în parte. Pentru a obține rezultate frumoase în domeniul academic, tânărul consideră că trebuie să acorzi în permanență atenție și relațiilor de recreere alături de familie și prieteni, iar tinerilor pasionați de o anumită disciplină le recomandă să nu neglijeze activitățile sociale, dar să acorde și suficientă atenție domeniului de studiu.
# Realizări importante
Făcând referință la rezultatele pe care le-a obținut pe parcursul anilor în domeniul academic, printre cele mai apreciate de către Marius se regăsesc medalia de bronz obținută în cadrul Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori desfășurată în Botswana, medaliile de argint și bronz obținute în cadrul Olimpiadei Asiatice de Fizică și respectiv Olimpiada Europeană de Fizică, dar și medalia de bronz obținută la Olimpiada Europeană de Fizică din acest an, care s-a desfășurat în Ljubljana, Slovenia.
# Studii postliceale și alte pasiuni
După absolvirea liceului, tânărul intenționează să își continue studiile la o universitate din Europa sau din Statele Unite ale Americii. Printre domeniile față de care manifestă un interes sporit se evidențiază astrofizica, ingineria electrică și economia.
În timpul liber, iubește să practice sportul, sub orice forme ale acestuia. Printre pasiunile tânărului se regăsește și lectura, vizionarea filmelor artistice și documentare și participarea la diverse jocuri intelectuale.
Marius Frija este un exemplu care confirmă că vârfurile succesului pot fi atinse doar prin muncă și efort, însă stabilirea unui echilibru rațional între studii și recreere are un impact major asupra rezultatului obținut.
Autoare: Alina Zibrițchi