(video) Un film de scurtmetraj al unui regizor din Moldova își va avea premiera pe marele ecran de la Festivalul de la Cannes

nocturna8
Foto: legUr. Productions

Scurtmetrajul „Nocturna”, regizat de către tânărul din Moldova Dima Stoianov, își va avea premiera pe marele ecran al Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Acesta a fost inclus în colecția Romanian Short Waves 2022, în cadrul secțiunii paralele Short Film Corner. Scurtmetrajul o are în rol principal pe actrița din Moldova Ana Tkacenko.

Premiera scurtmetrajului „Nocturna” va avea loc în data de 25 mai 2022.

„Subiectul filmului: o mamă care-și caută fiica prin orașul nocturn, telespectatorii neînțelegând dacă fiica ei este sau nu în viață. Până la urmă, privitorul înțelege ce se întâmplă și care este drama acestei femei”, spune Ana Tkacenko pentru #diez.

„Pentru mine acest lucru înseamnă o mare reușită și un mare pas înainte, atât pentru mine, cât și pentru țară. Din mii de filme să fie câteva selectate și prezentate pe marele ecran de Cannes, te motivează și te face să mergi sigur, mai sigur înainte”, adaugă actrița.

„Dima Stoianov a strâns bani și a făcut un film, a adunat o echipă foarte bună, cea mai bună, operatori, scenografi. Filmările au avut loc două nopți, în noiembrie [2020], el pe mine m-a abordat de prin mai, ne întâlneam, îmi spunea ce filme să privesc, ce muzică să ascult, iar în timpul filmărilor le-a interzis tuturor să vorbească cu mine. A fost tare, tare fain”, conchide Ana.

Sursă foto: legUr. Productions
Sursă foto: legUr. Productions
Sursă foto: legUr. Productions
Sursă foto: legUr. Productions

Lansat în anul 2004, Short Film Corner este un eveniment adresat exclusiv industriei cinematografice. Secțiunea oferă producătorilor și regizorilor posibilitatea de a-și prezenta filmele selecționerilor de festivaluri, agenților de vânzări și distribuitorilor, dar și de a pune bazele unor viitoare colaborări.

La ediția din 2019 au fost înscrise 3 817 scurtmetraje din 107 țări, scurtmetraje care au înregistrat peste 23 000 de vizionări în cadrul proiecțiilor din săli și al bibliotecii virtuale.

Short Film Corner este conceput ca o piață pentru filmele de scurtmetraj și de aceea participarea nu echivalează cu o selecție în cadrul secțiunilor competitive ale Festivalului de Film de la Cannes.

Cele 12 filme de scurtmetraj selectate pentru ediţia din acest an a programului Romanian Short Waves sunt:
#1. Eu sunt Dorin – Valeriu Andriuță – 24 min.;
#2. When Night meets Dawn – Andreea Borțun – 19 min.;
#3. Şoarecele B – Ioachim Stroe – 18 min.;
#4. Doi fără – Miruna Minculescu – 29 min.;
#5. Graniţe – Sebastian Voinea – 20 min.;
#6. Cory și Wily – Tudor Pojoni – 14 min.;
#7. Winged Fish – Vig Zsombor – 6 min.;
#8. Într-o familie – Theodor Ioniță – 15 min.;
#9. Nocturna – Dima Stoianov – 8 min.;
#10. Vânătoarea de cerbi – Andrei Olănescu – 22 min.;
#11. Planuri de vacanţă – Alexandru Mironescu – 26 min.;
#12. Vin îndată – Cristian Ionuţ Vasilescu – 11 min.

Sursă foto: legUr. Productions
Sursă foto: legUr. Productions
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente