Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție în legătură cu raportul care îi califică performanțele drept „nesatisfăcătoare”

stoianoglo
Foto:zdg.md

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție, după ce Comisia de Evaluare a Performanțelor a caracterizat drept „nesatisfăcătoare” activitatea acestuia din perioada exercitării mandatului acestuia.

La 26 aprilie, Comisia de evaluare formată din patru persoane, membre a Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), a finalizat raportul final de evaluare al activității fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, iar la 5 mai curent, documentul a fost aprobat.

Membrii Comisiei au oferit note de la 0 la 10 pentru fiecare indicator de performanță atribuit lui Stoianoglo.

„Având în vedere derularea procedurii de evaluare, pornind de la circumstanțele de fapt constatate și analizate în coroborare cu documentația și informația furnizată Comisiei, inclusiv în cadrul interviurilor și audierilor desfășurate în perioada 09.03 – 28.03.2022, urmare a examinării Raportului de autoevaluare a activităților Procurorului General din 09.03.2022, comunicat Comisiei de către Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo, având în vedere explicațiile, informația și documentația suplimentară comunicată de către Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo în cadrul audierii sale în fața Comisiei, pornind de la principiile și regulile de evaluare determinate la art. 311 din Legea nr. 3/2016 cu privire la procuratură și Regulamentul privind evaluarea performanțelor Procurorului General, aprobat prin Hotărârea CSP nr. 1-148/2021 din 22.11.2021, cu modificările și completările ulterioare, Comisia de Evaluare a Performanțelor Procurorului General apreciază performanțele Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo, înregistrate în perioada exercitării mandatului 29.11.2019 – 05.10.2021, cu calificativul de evaluare – NESATISFĂCĂTOR”, se menționează în raportul Comisiei.

În acest sens, Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook:

„S-a încheiat, în sfârșit, „circul evaluării procurorului general”. Clovnii urcați la rampă și-au jucat spectacolul, iar acum, nerăbdători, își așteaptă aplauzele. Doar că nu prea avem ce aplauda din moment ce toți știu că rezultatul fusese preconceput, iar „circarii” s-au antepronunțat din start”, scrie Stoianoglo pe Facebook.

Fostul procuror general mai menționează că: „Puterii i-au luat tocmai șapte luni pentru a scăpa de inacceptabilul Procuror General. Întregul proces, care nu a fost decît o absurditate, s-a derulat într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite”.

„Nici chiar Recomandările Comisiei de la Veneția nu i-a temperat pe regizorii și realizatorii acestui „circ”, ignorînd brutal opinia experților europeni, care au concluzionat că:
1. În niciun stat de drept nu există o procedură de evaluare a Procurorului General;
2. Procesul de evaluare poartă un caracter vădit politic, deoarece toate modificările operate în legislație și proceduri au fost orientate strict împotriva mea, în calitate de procuror general.
3. Întregul proces de evaluare este controlat direct de Președintele țării – care nu doar inițiază procesul, ci inclusiv participă la crearea comisiei de evaluare, controlînd atît activitatea acesteia, cît și pe cea a Consiliului Superior al Procurorilor.
4. Principalul mesaj al Comisiei de la Veneția, transmis ”reformatorilor” de la guvernare care însă au „călcat în picioare” orice argument, a fost extrem de clar: procedura de evaluare, stabilită de lege, nu poate fi în niciun fel extinsă și asupra actualului Procuror General, întrucît nu existau astfel de condiții la angajare.
5. Criteriile de evaluare ar fi trebuit să fie prevăzute de lege și nu prin diferite piruete de amatorism inițiate la comanda părților interesate (în cazul nostru, criteriile de evaluare au fost stabilite de comisia de evaluare a Procurorului General)”, se arată în declarația lui Stoianoglo.

„Niciodată nu m-am ținut de fotoliul de Procuror General. Am fost conștient mereu că toate funcțiile sînt temporare și este esențial să rămînem oameni în orice împrejurări. Mi-am dorit sincer să fiu de folos țării mele și societății. Dar dacă acest lucru nu trebuiește statului, atunci mie nici atît”, a conchis Stoianoglo.

Procedura de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor nr. 1-142/2021 din 11.11.2021, având drept temei prevederile art. 311 alin. (2) din Legea nr. 3/2016 cu privire la Procuratură, urmare a formulării unei sesizări de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Raportul poate fi văzut în întregime mai jos.


În data de 5 octombrie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Acesta este cercetat penal pentru cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

În data de 4 noiembrie, Maia Sandu, a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor Procurorului General (suspendat de drept din funcție), Alexandr Stoianoglo.

Procuratura Anticorupție a anunțat pe 29 noiembrie că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată învinuirea prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal, și anume „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Pe 17 decembrie, Pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost pornit un nou dosar. Procurorul general suspendat este învinuit pe două capete de acuzare. Este vorba este despre divulgarea datelor urmăririi penale și pentru inviolabilitatea vieții personale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente