(video) Ce își propune să construiască Ambasada SUA pe teritoriul fostului Stadion Republican

st
Foto:captura ecran

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Moldova a anunțat despre modificările pe care planifică să le efectueze pe teritoriul fostului Stadion Republican.

Acest lucru vine după ce, Guvernul a decis, în cadrul ședinței din 20 aprilie, aprobarea și prezentarea parlamentului spre examinare a proiectului de lege pentru ratificarea acordului privind terenul pentru construcția Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, semnat la Chișinău la 12 iulie 2019.

„Statele Unite ale Americii intenționează să construiască un campus diplomatic de talie mondială, care va celebra parteneriatul pozitiv dintre Statele Unite si Republica Moldova. Pentru a onora semnificația culturală a sitului Stadionului Republican și a istoriei sale ca spațiu de adunare publica pentru chișinăuieni, proiectul va include restaurarea porților emblematice ale stadionului, instalații de artă publică și un nou parc.

„Prima noastra prioritate va fi amenajarea unui parc public și asigurarea accesului comunității”, se arata in mesajul Ambasadei.

Video-ul în care sunt prezentate planurile în mod desfășurat poate fi vizionat mai jos.

Amintim că, în data de 18 februarie 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre faptul că a inițiat elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Conform documentului elaborat, bunul se transmite cu titlul oneros, fapt care permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha (număr cadastral 0100208.277) din str. Tighina nr. 12, municipiul Chișinău, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Ulterior, socialiștii au atacat la Curtea Constituțională decizia parlamentului prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis Ambasadei SUA. Sesizarea deputaților PSRM a venit ca urmare a deciziei de suspendare, adoptate de către Curtea Constituțională, a legii privind abrogarea deciziei de transmitere a terenului.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski din legislatura precedentă, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA.

Stadionul Republican a fost închis în anul 2006. Acesta urma să fie înlocuit cu o arenă modernă, cel puțin asta promisese fostul premier de atunci Vasile Tarlev. Însă, după demolarea acestuia, lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. În anul 2018, democrații, fiind la putere, au decis să transmită acest teren în proprietatea Ambasadei SUA. În iulie 2021, deputații socialiști de pe atunci Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA. Curtea Constituțională a respins această sesizare.

Pentru a înțelege mai bine istoria Stadionul Republican, vă invităm să urmăriți acest material realizat de echipa #diez în anul 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente