Campanie MAI. Să apreciem ceea ce avem, să fim toleranți și cu foarte multă răbdare

ll
Foto:MAI

Războiul din Ucraina a generat o criză umanitară fără precedent în întreaga regiune. În aceste circumstanțe, Republica Moldova și-a asumat gestiunea fluxului enorm de refugiați care vin în țara noastră.

În acest context, pe lângă ajutorul umanitar și emoțional oferit de către Republica Moldova cetățenilor ucraineni, este importantă comunicarea și informarea corectă, transparentă și deschisă la acest subiect sensibil.

În acest sens, MAI a elaborat un reportaj video despre una dintre voluntarele din Chișinău implicată în procesul de gestionare a refugiaților din Ucraina veniți în Moldova.

Este vorba de Elena, voluntară la un Centru temporar de refugiați, care până recent lucra, dar și continuă să lucreze ca profesoară la Universitatea de Stat din Moldova.

Elena povestește despre faptul, că primii refugiați a fost cea mai grea experiență, deoarece aceștia erau foarte speriați și o mare parte dintre ei au fugit din locurile în care au fost atacați noaptea cu bombe sau cu rachete.

„Ei erau în stare de șoc, nu pot vorbi, nu se pot orienta, nu știu unde se află, cum îi cheamă și starea asta de șoc undeva durează vreo trei zile, după care încep să-și revină. Emoțional trebuie să fii foarte puternic ca să poți lucra aici sau să fii aici, să-i ajuți. Copiii ăștia vor fi afectați pentru toată viața de acest război.”, afirmă Elena.

Voluntara Elena se bucură de ceea că moldovenii au reacționat în acest fel, au fost foarte primitori, deschiși și sunt în continuare. Au fost create multe grupuri online, asociații cu care voluntarii colaborează, așa cum este Moldova pentru Pace, centrul Moldexpo sau primăriile cu care voluntarii sunt zilnic la legătură.

„Noi, aseară am chemat salvarea pentru că unei doamne i s-a făcut rău. Doamna este în scaun cu rotile și îi lipsește un picior. Dumneaiei are 67 de ani, ea este militar. De asemenea, toată viața ei a participat la acțiuni militare… și-a pierdut soțul și doi fii în conflictul de la Dombas din 2016 și acum ea se află în Moldova.”, povestește voluntara.

Elena crede că ceea ce avem noi este o binecuvântare, liniștea noastră, familia, casa. Aceasta îndeamnă oamenii să aprecieze ceea ce au și să aibă toleranță și foarte multă răbdare. „Noi nu știm nimic despre viitor, dar noi planificăm să ne întoarcem la activitățile care le-am avut, să fie pace, să fie cum era.”, spune Elena.


În următoarea perioadă, vor fi prezentate istoriile mai multor oameni, care nu au rămas indiferenți în fața acestei tragedii și au dat dovadă de solidaritate cu poporul ucrainean.

Campania de conținut lansată este menită să sporească solidaritatea cu refugiații din Ucraina. Astfel, vor fi elaborate mai multe materiale, care tratează subiectul refugiaților, pe întreg lanțul de intervenție, de la eforturile autorităților și voluntarilor, până la acomodarea și istoriile refugiaților stabiliți temporar în țara noastră.

Taguri: ##CampanieMAI
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente