Igor Dodon și membrii BCS spun că vor purta de 9 Mai panglica „Sfântul Gheorghe”. Conform legii, aceștia nu vor fi sancționați

Igor Dodon
Foto: Igor Dodon/Facebook

Igor Dodon și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au anunțat că, în ziua de 9 Mai, vor purta „la piept panglica «Sfântul Gheorghe». Aceste declarații vin în contextul în care deputatul PAS Lilian Carp a anunțat ieri, 7 aprilie, după ședința parlamentului, că în Moldova vor fi interzise simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, iar persoanele care vor confecționa, vinde sau deține aceste simboluri riscă amendă sau muncă neremunerată în folosul comunității. Totuși, legea respectivă nu va intra în vigoare până la data de 9 mai. Respectiv, Igor Dodon și membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu vor putea fi amendați dacă vor purta panglica în ziua respectivă.

De ce nu vor fi sancționați?

Parlamentul a votat ieri modificarea Codului contravențional, la care a fost adăugat și amendamentul lui Lilian Carp despre interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe” și simbolurile rusești „V”, „Z”. Cu toate acestea, legea a fost votată în lectura a II-a, urmând să se voteze și în lectura a III-a (cea finală).

Respectiv, legea încă nu a intrat în vigoare, iar în ziua de 9 mai simbolurile rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” încă nu vor fi interzise. Prin urmare, persoanele care vor decide să le poarte nu vor fi sancționate.

Când va intra în vigoare legea?

Această prevedere va intra în vigoare abia după ce va fi votată în parlament în lectura a III-a, va fi promulgată de Maia Sandu, și după ce „vor trece trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în proiectul de lege votat în lectura a II-a.

Captură de ecran din proiectul de lege (aici se menționează când va intra în vigoare legea)

Teoretic, dacă joia viitoare, 14 aprilie, deputații votează legea în lectura a III-a (finală), iar vineri, 15 aprilie, președinta Maia Sandu promulgă legea, și în aceeași zi aceasta apare în Monitorul Oficial, conform legii deja votate, prevederea intră în vigoare abia la sfârșitul lunii iunie. Adică „după ce vor trece trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial”.

Echipa #diez a telefonat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției pentru a afla dacă persoanele care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” în ziua de 9 Mai vor fi amendați sau nu, dar nimeni nu a răspuns la telefon pentru a comenta acest lucru. Odată ce obținem informații, revenim cu detalii.

Declarațiile lui Dodon

„De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica «Sfântului Gheorghe» așa ca și în anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului”, spune Igor Dodon.

Respectiv, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor la fel au declarat că vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” în ziua de 9 Mai.

„Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că, la fel ca și majoritatea cetățenilor din țara noastră, va respecta memoria despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, va respecta și va apăra simbolurile Marii Victorii a popoarelor noastre.

Ca și majoritatea populației țării noastre, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va continua să participe la toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”, spun reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Totuși, Lilian Carp, care este autorul acestui amendament, a anunțat ieri că parada în ziua de 9 Mai nu va fi interzisă.

Amendamentul lui Lilian Carp

Amintim că ieri, 7 aprilie, a fost votat în lectura a doua legea care prevede modificarea Codul Contravențional, unde a fost inclus și un amendament care prevede interzicerea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” pe teritoriul Republicii Moldova.

În cazul în care o persoană fizică va confecționa, va vinde, va deține sau va răspândi public aceste simboluri riscă o amendă între 4 500 de lei și 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice amenzile se ridică până la 18 000 de lei.

Mai jos puteți vedea integral proiectul de lege care prevede modificarea Codului contravențional.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente