Cele mai importante evenimente din a 39-a zi de război. Ministerul rus al Apărării a numit fotografiile cu civili uciși la Bucea „o altă provocare”

unian r
Foto: UNIAN

Astăzi este a 39-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 24.00.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 24.00

🟣 Circa 40 000 de locuitori din Mariupol au fost deportați de armata rusă în „RPD” sau în Rusia, relatează ombudsmana Ludmâla Denisova.

„Numărarea deportaților este complicată de faptul că de la oameni li se iau documentele ucrainești”, a precizat Denisova.

Potrivit ei, armata rusă separă părinții de copii. Ea a menționat că invadatorii au luat 17 copii de la spitalul din orașul Mariupol și i-au evacuat la Zaporijjea, în timp ce părinții lor au rămas în Mariupol.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a declarat că Statele Unite nu sunt de acord să ofere garanții de securitate în forma cerută de Ucraina.

Întrebat dacă liderul american Joe Biden a făcut promisiuni ferme că SUA și NATO nu vor permite ca războiul din Ucraina să se repete, Zelenski a spus: „Aș dori să mulțumesc Statelor Unite și administrației Biden pentru sprijinul ambelor părți, pentru tot ceea ce fac pentru noi. Cu toate acestea, Statele Unite nu ne-au oferit garanții de securitate. Acest lucru trebuie înțeles”.

🟣 410 cadavre ale civililor uciși au fost identificate pe teritoriul regiunii Kiev în perioada 1-3 aprilie, a informat procurora generală a Ucrainei, Irâna Venediktova, pe Facebook.

🟣 Zelenski i-a invitat pe Merkel și Sarkozy la Bucea, în cadrul unui interviu.

„Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucea și să vadă la ce a dus politica de concesii către Rusia timp de 14 ani. Să-i vadă cu ochii lor pe ucrainenii torturați și pe femeile ucrainene. Vreau să fiu înțeles corect. Noi nu dăm vina pe Occident, ci pe armata rusă care a făcut asta împotriva poporului nostru, cu excepția celor care le-au dat ordine, dar avem dreptul să vorbim despre indecizie”, a declarat președintele ucrainean.

🟣 Primara satului Motâjin, regiunea Kiev, Olga Suhenko, soțul și fiul ei, care se aflau în captivitate rusă, au fost găsiți uciși după eliberarea satului din captivitate, a declarat viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk.

Olga Suhenko ar fi fost răpită pe 23 martie. Corpul ei a fost găsit într-una dintre gropile comune ale satului după retragerea trupelor ruse.

🟣 Ministerul rus al Apărării a numit fotografiile și videoclipurile cu civili uciși la Bucea „o altă provocare” și „înscenare a regimului de la Kiev pentru presa occidentală, așa cum a fost cazul la Mariupol cu ​​o maternitate, precum și în alte orașe”.

Ministerul Apărării susține că „tot timpul cât orașul Bucea a fost sub controlul Forțelor Armate Ruse și după aceea, localnicii s-au deplasat liber prin oraș și au folosit comunicațiile celulare”. De asemenea, ministerul mai susține că „ieșirile din orașul Bucea nu au fost blocate, iar toți locuitorii au avut posibilitatea de a părăsi liber așezarea în direcția nord, inclusiv în Republica Belarus”.

🟣 Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a publicat un raport privind crimele de război din teritoriile Ucrainei, care au fost controlate temporar de trupele ruse – în regiunile Cernihiv, Harkiv și Kiev. Raportul a apărut imediat după ce autoritățile ucrainene și mass-media au raportat zeci de persoane ucise în orașul Bucea din regiunea Kiev.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 În orașul Izium, regiunea Harkiv, armata rusă a distrus aproximativ 80 % dintre clădirile rezidențiale, a informat viceprimarul Volodâmâr Mațokin.

Potrivit estimărilor autorităților orașului, în Izium și în satele din apropierea orașului, între 15 000 și 20 000 de oameni sunt blocați și au nevoie de asistență umanitară.

🟣 Interpretul ucrainean Max Barskih s-a alăturat forțelor armate ale Ucrainei. Acesta va trebui să urmeze două săptămâni de antrenament, iar apoi se va alătura armatei Ucrainei.

Încă din prima zi a invaziei ruse a Ucrainei, Max Barskih a susținut Ucraina și a fost activ pe rețelele de socializare, stârnind reacții controversate în rândurile colegilor ruși și a fanilor.

🟣 Versiunea rusă a Wikipedia, care că a refuzat să numească războiul împotriva Ucrainei o „operațiune militară specială”, a recunoscut victoria Ucrainei în „Bătălia pentru Kiev”.

🟣 Asupra orașului Nicolaev au fost efectuate mai multe atacuri cu rachete. Acest lucru a fost anunțat de primarul orașului, Oleksandr Senkevâci.

🟣 Președintele UE, Charles Michel, lansează hashtagul #BuchaMassacre, anunță pregătirea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse și, de asemenea, promite sprijin din partea Uniunii Europene în urmărirea penală a crimelor de război comise de armata de ocupație în regiunea Kiev.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, i-a acordat Ordinul pentru curaj fotografului și realizatorului de documentare Maks Levin, care a fost ucis de armata rusă.

Pe 2 aprilie, LB.ua, unde Levin a lucrat mai bine de 10 ani, a raportat că corpul fotografului a fost găsit pe 1 aprilie în regiunea Kiev.

🟣 Cernihivul a fost distrus în proporție de 70 % ca urmare a bombardamentelor și atacurilor invadatorilor ruși, informează primarul Cernihivului, Vladâslav Atroșenko, potrivit UNIAN.

„Orașul nostru seamănă cu Bucea, iar în unele zone este deja la fel ca Mariupolul. Oamenii nu știu cum vor trăi până mâine”, a spus el.

🟣 Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a ținut o predică la o liturghie în catedrala principală a forțelor armate ruse din Kubinka, lângă Moscova, în care a afirmat că poporul rus nu are nicio dorință de război sau de a face rău altora.

„Suntem o țară iubitoare de pace și un popor care a suferit îndelungat, care a suferit de pe urma războiului mai mult decât oricare dintre popoarele europene. Nu avem nicio dorință de război sau de a face ceva care ar putea dăuna altora. Dar deja am fost crescuți în acest fel de către istoria noastră, ne iubim patria și vom fi gata să o apărăm așa cum numai rușii își pot apăra patria”, a spus patriarhul.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, patriarhul Moscovei a fost aspru criticat pentru sprijinirea acțiunilor trupelor ruse și tăcerea în legătură cu victimele și suferința civililor din Ucraina.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣  La Odesa sunt semnalate explozii provocate de atacuri cu rachete. În jurul orei 6.0, ora locală, exploziile au creat cel puțin trei surse de fum și flăcări vizibile în portul strategic din Marea Neagră. Potrivit autorităților, până în prezent, victime nu au fost înregistrate.

🟣 Rusia este gata să deschidă un „coridor verde” la Mariupol pentru cetățenii străini, la solicitarea Turciei. Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că armata rusă nu va ataca coloanele de evacuare de la începutul lunii aprilie.

🟣 Primarul orașului Bucea, Anatoli Fedoruk, a declarat că, de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei, 280 de localnici au fost îngropați în gropi comune din oraș.

„La Bucea, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune”, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalității, sub tirurile militarilor ruși, a declarat prin telefon edilul orașului.

„Pe unele străzi, am văzut 15 sau 20 de cadavre pe sol, dar nu pot spune câte mai sunt în curți, în spatele gardurilor. Atât timp cât geniștii nu au trecut să le verifice, sfatul este ca aceste cadavre să nu fie ridicate, pentru că ar putea fi minate”, a mai adăugat el.

🟣 Viceprim-ministrul polonez, Jarosław Kaczynski, susține că țara sa este deschisă să găzduiască arme nucleare americane.

🟣 Regizorul lituanian Mantas Kvedaravičius a murit „cu camera în mână” la Mariupol, unde venise pentru a filma cadre din cadrul atacului Rusiei asupra Ucrainei. În 2016, Kvedaravičius a realizat filmul Mariupolis despre războiul din Donbas.

„Prietenul nostru, participant la Artdocfest, realizatorul lituanian de film documentar Mantas Kvedaravičius a fost ucis astăzi la Mariupol, cu camera în mână, în acest război al răului împotriva lumii întregi”, au scris pe Facebook colegii și prietenii regizorului.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente