Prețurile pentru carburanți continuă să crească. Motorina, pentru a doua zi la rând, va fi mai scumpă decât benzina

carburanți
Foto:depositphotos.com

Prețurile carburanților cresc în continuare. Conform Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), pentru ziua de mâine, 31 martie, prețul motorinei va fi mai mare decât cel al benzinei.

Prin urmare, benzina se scumpește cu 9 bani per litru, iar motorina cu 31 de bani.

ANRE

E de menționat că astăzi, pentru prima dată prețul motorinei l-a depășit pe cel al benzinei.

Potrivit ANRE, acest fenomen este o consecință directă a evenimentelor tragice din Ucraina și a sancțiunilor impuse asupra Federației Ruse. Cel mai mult a fost resimțită această ofertă redusă de motorină în raport cu cererea sa pe piață de către statele europene care au fost expuse cel mai mult acestui fenomen.

„Importurile din Federația Rusă reprezentau aproximativ 15 % din consumul de motorină al Europei, iar rafinăriile de pe continent importau petrol din Rusia pentru a produce local carburanții pentru piața europeană. Dacă anterior prețul motorinei pe piețele internaționale era cu 30-120 de dolari per tonă mai mic, acum, pe parcursul lunii martie aceasta a ajuns să depășească prețul benzinei, în unele zile a fost mai mare cu 100-170 de dolari per tonă”, menționează cei de la ANRE.

Conform agenției, pe parcursul lunii martie, piețele internaționale au înregistrat două valuri consecutive de creștere a cotațiilor la produsele petroliere. Primul val de fluctuație s-a înregistrat în data de 28 februarie 2022 și a fost resimțit de către consumatorii din Republica Moldova până în perioada 15-16 martie 2022, iar al doilea val de creștere a prețurilor pentru carburanți a izbucnit recent, pe 24 și 25 martie 2022 și ulterior va dicta trendul mediei calculate de către ANRE.

Mai multe detalii cu referire la influența cotațiilor Platts asupra prețurilor de carburanți în Republica Moldova și a metodologiei de calcul puteți găsi aici!

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente