ANRE explică influența cotațiilor Platts asupra prețurilor de carburanți în Republica Moldova. Metodologia de calcul

benzinarie
Foto:Facebook/ ANRE Republica Moldova

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că prețurile maxime de comercializare a produselor petroliere de tip standard se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts din anterioarele 14 zile, care se corelează la cursul valutar pentru leu/dolar și este accizat la taxa pe valoare adăugată (TVA), precum și la marja comercială specifică care este stabilită semestrial de ANRE.

Potrivit comunicatului, metoda de calculare a prețului maxim stabilit de către agenție este aceeași ca în cazul prețurilor stabilite de către alte companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, ceea ce permite ca efectul creșterii sau scăderii prețurilor la produs într-o zi exactă să fie amortizată printr-o valoare medie. Prin urmare, orice scădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.

„Pe parcursul lunii martie, piețele internaționale au înregistrat două valuri consecutive de creștere a cotațiilor la produsele petroliere. Acestea sunt o consecință directă a evenimentelor tragice din Ucraina și a sancțiunilor impuse asupra Federației Ruse. Cel mai mult a fost resimțită oferta redusă de motorină în raport cu cererea sa, statele europene au fost expuse cel mai mult acestui fenomen. Importurile din Federația Rusă reprezentau aproximativ 15 % din consumul de motorină al Europei, iar rafinăriile de pe continent importau petrol din Rusia pentru a produce local carburanții pentru piața europeană. Dacă anterior prețul motorinei pe piețele internaționale era mai cu 30-120 de dolari per tonă mai mic, acum, pe parcursul lunii martie aceasta a ajuns să depășească prețul benzinei, în unele zile a fost mai mare cu 100-170 de dolari per tonă”, menționează cei de la ANRE.

Conform informațiilor, primul val a început în data de 28 februarie 2022 și a durat până la 8 martie 2022. Consumatorii din Republica Moldova au simțit efectele acestuia până la 15 și 16 martie, atunci când prețurile au atins valori maxime. „În acest caz este important de menționat că, media cotațiilor Platts pentru 14 zile utilizată la calculul prețurilor de către ANRE a avut o creștere cu mult mai lină decât cotațiile la zi, fapt ce a amortizat în timp șocul scumpirilor imediate. Astfel, dacă valorile zilnice ale cotațiilor au crescut în primul val cu 278 de dolari per tonă la benzină și cu 529 de dolari per tonă la motorină, atunci media pentru 14 zile utilizată de către ANRE în valorile sale de vârf a fost mai mică decât cotațiile maxime cu 132,35 dolari per tonă la benzină și cu 275 de dolari per tonă la motorină”, remarcă reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit agenției, în perioada 9-16 martie 2022 a urmat o perioadă de descreștere a prețurilor la burse și, corespunzător, începând cu 16 martie a urmat o curbă de scădere a prețurilor la pompă în Republica Moldova. Spre regret, începând cu data de 17 martie, piețele internaționale au intrat în al doilea val de creșteri care, din 24-25 martie 2022, a început să se resimtă și în Republica Moldova. Astfel, din data de 16 martie până la 24-25 martie 2022, al doilea val de creșteri a majorat cotațiile cu 156,25 dolari per tonă la benzină și cu 320 de dolari per tonă la motorină care, în următoarele zile, va dicta trendul mediei calculate de către ANRE.

Evoluția comparativă a cotațiilor Platts și a prețurilor maxime stabilite de către ANRE la benzina COR 95 și la motorină pot fi vizualizate în graficele de mai jos.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este destinată pentru a reitera eficiența și corectitudinea mecanismului de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere aplicate începând cu 1 septembrie 2021. Acest mecanism vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat. „Evoluțiile de pe piața internațională se reflectă cu exactitate pe piața internă atât la creșterea, cât și la descreșterea cotațiilor Platts”, specifică agenția.


Informăm că pentru ziua de 30 martie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul produselor petroliere principale de tip standard:
# pentru benzina COR 95 – 27,17 lei per litru;
# pentru motorină – 27,25 lei per litru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente