(video) Președintele Volodâmâr Zelenski a oferit primul interviu presei ruse după atacul Rusiei asupra Ucrainei

zelenski
Foto:Captură foto

Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a acordat primul interviu presei ruse după atacul Rusiei asupra Ucrainei. Zelenski a fost intervievat pe 27 martie de redactorul-șef al redacției Meduza, Ivan Kolpakov, redactorul-șef al TV Rain, Tihon Dzeadko, jurnalistul și scriitorul Mihail Zigar și corespondentul special al redacției Kommersant, Vladimir Soloviov.

Totodată, Roskomnadzor cere presei ruse să nu difuzeze interviul cu președintele ucrainean, însă nu a menționat motivele din care instituțiile mass-media din Rusia ar trebui să renunțe la publicarea materialului.

„O serie de instituții de presă ruse, inclusiv instituții de presă străine care acționează ca agenți străini, l-au intervievat pe președintele Ucrainei V. Zelenski. Roskomnadzor avertizează presa rusă despre necesitatea de a refuza publicarea acestui interviu”, a scris instituția rusă de stat.

Amintim că „Meduza” și TV Rain sunt blocate în Rusia.

Interviul președintelui ucrainean poate fi văzut mai jos, iar evenimentele actuale ce țin de atacul Rusiei asupra Ucrainei pot fi urmărite în acest livetext.

Mâhailo Podoleak, consilierul președintelui, a comentat interdicția emisă de Roskomnadzor astfel: „Absurditatea deciziei principalului cenzor rus – Roskomnadzor – care, în cele din urmă, impune ca mai multe mass-media ruse să nu publice un interviu de două ore cu Volodâmâr Zelenski, în care sunt studiate în detaliu cauzele războiului barbar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Și în care se spune ce consecințe catastrofale va duce acest lucru asupra Rusiei. În sine, comportamentul Roskomnadzor, cel puțin, arată încântător de laș și rușinos”.

„De ce să aloci atât de mulți bani pe propaganda internă, dacă minciunile lor pot fi ușor anulate printr-un interviu cu președintele Ucrainei?”, adaugă Podoleak.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente