Benzina și motorina va fi mai scumpă mâine. ANRE spune că există suficiente stocuri de carburanți la nivel național 

carburanți-920×613
Foto:depositphotos.com

Pe fundalul creșterii prețurilor la nivel internațional și, în consecință, a celor stabilite de către ANRE, tot mai mulți consumatori procură produse petroliere în scopul atenuării efectelor viitoarelor majorări pentru bugetul personal. Acest fenomen are drept consecință suprasolicitarea lanțurilor logistice, care în ultimele două săptămâni și așa au fost influențate negativ de situația de criză din Ucraina. Drept urmare a cererii excesive de motorină din partea consumatorilor, la unele benzinării într-un timp record s-au epuizat stocurile deținute.

În acest context, ANRE reiterează mesajul său anterior prin care comunică despre suficiența stocurilor de carburanți la nivel național, astfel încât să acopere cererea pe piață, iar întreruperea livrărilor de produse la unele benzinării comportă un caracter izolat și nu prezintă caracteristici de risc sistemic, fiind generate de elementele de panică din partea unor consumatori.

Mecanismul de monitorizare zilnică de către ANRE a importurilor și a stocurilor de produse petroliere la depozite demonstrează că astăzi nu există semne de neacoperire a consumului curent.

„Reamintim că tradițional Republica Moldova este asigurată în cea mai mare parte cu carburanți din România, fapt ce permite o securizare adițională a pieței noastre de efectele negative ale situației din Ucraina”, se mai arată în comunicatul emis de ANRE.

Pentru mâine, 11.03.2022, sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:
# pentru benzina COR 95 – 27,08 lei/litru;
# pentru motorină – 25,80 lei/litru.

„Este de menționat că prețurile stabilite sunt influențate de valoarea medie pentru 14 zile a cotațiilor la bursele petroliere internaționale. Reamintim că în perioada de referință de 14 zile calendaristice, prețul la burse a crescut la motorină cu peste 500 $/tona. Totodată, în comparație cu zilele precedente, azi deja se atestă o descreștere pe piața internațională a cotațiilor la țiței și a prețurilor la produsele derivate, care, în caz că tendința de scădere a cotațiilor va persista, în conformitate cu mecanismul de calcul existent, va permite diminuarea prețurilor la pompă”, explică cei de la ANRE.

Sursă foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente