Ce înseamnă valorificarea inteligentă a deșeurilor agro-industriale și cum ne poate îmbunătăți calitatea vieții. Istoria proiectului Intelwastes

Screen Shot 2022-03-02 at 17.27.53

Gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor industriale agroalimentare în ultimii ani afectează comunitățile rurale, amenință mediul și contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră. În contextul creșterii economice, al volumului și diversității deșeurilor generate, reciclarea deșeurilor este o prioritate națională, regională și internațională. 

În scopul rezolvării acestor probleme, în anul 2018 a fost depus, iar în 2020 câștigat proiectul Valorizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentareINTELWASTES (2SOFT/1.2/83), finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova și implementat de Universitatea Tehnică a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, România. Contractul de Grant a fost semnat în septembrie 2020 pe o durată de 18 luni.

Obiectivul general al proiectului a constat în consolidarea capacităților de cercetare și inovare ale universităților beneficiare prin cooperare transfrontalieră durabilă pentru utilizarea eficientă a deșeurilor de prelucrare industrială a strugurilor, fructelor și legumelor. Impactul transfrontalier al proiectului constă în formarea unor echipe comune de cercetare-inovare cu competențe complementare în rezolvarea problemelor comune: gestionarea deșeurilor industriale agroalimentare.

Impactul transfrontalier al Proiectului a constat în formarea de echipe comune de cercetare-inovare cu competențe complementare în rezolvarea problemelor comune – managementul deșeurilor industriale agroalimentare, prin dotarea laboratoarelor existente cu echipamente specifice: TUM – elaborarea metodelor de conservare a funcționalitatea deșeurilor pentru prelucrarea ulterioară a acestora, analiza și extracția compușilor biologici activi liposolubili din deșeurile industriale agroalimentare, exploatarea componentelor bioactive în industria alimentară; USV „Ion Ionescu de la Brad” – analiza și extracția compușilor biologici activi hidrosolubili din deșeurile industriale agroalimentare, elaborarea tehnologiei de obținere a absorbanților naturali, utilizabili pentru purificarea apei din fracțiunile solide ale deșeurilor industriale agroalimentare, inclusiv după extracție. a componentelor bioactive. 

Proiectul Intelwastes a promovat cercetarea și inovarea în domeniul valorizării inteligente a deșeurilor industriale, obținute la prelucrarea strugurilor, fructelor și legumelor, precum și reducerea impactului acestor deșeuri asupra mediului, îmbunătățirea calității vieții și a dezvoltării economice în Republica Moldova și zona transfrontalieră a României.

Printre sarcinile realizate ale proiectului vom menționa: aprovizionarea laboratoarelor existente cu echipamente moderne; transferul de cunoștințe, experiență și expertiză prin elaborarea Ghidului de bune practici pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare; crearea bazei de date a întreprinderilor care produc deșeuri industriale agroalimentare; dezvoltarea metodelor de prezervare a deșeurilor industriale agroalimentare pentru prelucrarea ulterioară; analiza impactului deșeurilor industriale agroalimentare asupra mediului; dezvoltarea tehnologiilor de recuperare a componentelor bioactive din deșeurile industriale agroalimentare cu aplicare ulterioară în industria alimentară ș.a.

Pe parcursul derulării proiectului au fost organizate mai multe evenimente importante pentru comunitatea științifică în domeniu din Republica și Moldova și România, printre care vom menționa Conferința Internațională „INTELLIGENT VALORISATION OF AGRO-INDUSTRIAL WASTES” (7-8 octombrie 2021), Workshop-ul „THE VALORIZATION OF AGRO-FOOD INDUSTRIAL WASTES – CHALLENGE AND OPPORTUNITY” (29 Decembrie 2021), Workshop-ul „Ghidul de Bune Practici privind gestionarea deșeurilor industriale agroalimentare” (27 ianuarie 2022), precum și Conferința Științifică de încheiere a proiectului INTELWASTES (24 februarie 2022).

Rezultatele obținute au fost diseminate prin publicarea articolelor științifice în reviste naționale și internaționale, inclusiv cu factor de impact, prezentarea la conferințe, participarea la saloane de inventică ș.a.

La Conferința de încheiere a proiectului partenerii proiectului – Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, Iași, România au convenit să continue colaborarea în abordarea problemelor comune pentru valorificarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare care va contribui, pe termen lung, la managementul eficient a problemelor de mediu în Republica Moldova și zona transfrontalieră a României, care este un important aspect în contextul asocierii Republicii Moldova cu UE.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente