(doc) Agenția Proprietății Publice a pregătit proiectul de achiziționare a Stadionului Republican de către Ambasada SUA

stadion 2
Foto:Elena Covalenco

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță despre faptul că a inițiat elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Memorandumul de Înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău.

Conform documentului elaborat, bunul se transmite cu titlul oneros, fapt care permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 ha (număr cadastral 0100208.277) din str. Tighina nr.12, municipiul Chișinău, proprietate publică a statului, pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Același document mai prevede că „prețul achiziționării nu va fi mai mic decât prețul de piață”, iar autorii proiectului menționează că aceasta a fost elaborat în scopul de „a asigura determinarea valorii bunului” și de „a semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil”.

Vedeți documentul elaborat mai jos.

În contextul anunțului făcut de APP astăzi, 18 februarie, socialiștii și comuniștii au protestat în fața guvernului, exprimându-și dezacordul față de decizia autorităților de a vinde Stadionul Republican Ambasadei SUA.

socialistii.md
socialistii.md

Stadionul Republican a fost închis în anul 2006. Acesta urma să fie înlocuit cu o arenă modernă, cel puțin asta promisese fostul premier de atunci Vasile Tarlev. Însă, după demolarea acestuia, lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. În anul 2018, democrații, fiind la putere, au decis să transmită acest teren în proprietatea Ambasadei SUA. În iulie 2021, deputații socialiști de pe atunci Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski au solicitat verificarea constituționalității legii care a permis transmiterea terenului fostului Stadion Republican, cu titlu oneros, pentru construcția unei noi ambasade a SUA. Curtea Constituțională a respins această sesizare.

Pentru a înțelege mai bine istoria Stadionul Republican, vă invităm să urmăriți acest material realizat de echipa #diez în anul 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente