Centrul Național Anticorupție (CNA) a raportat identificarea mai multor prevederi contradictorii și riscuri de corupție în ultimele modificări la Codul fiscal al Republicii Moldova de către guvern, efectuate în această săptămână.
Experții CNA, în urma procesul de expertiză anticorupție a actelor normative, au constatat riscuri la proiectul de lege ce privește micșorarea TVA-ului la importul de filtre de apă și la inițiativa legislativă cu referire la regimul fiscal al persoanelor fizice care activează în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase.
Conform raportului publicat, amenințările de corupție apar din cauză că legea nu este corelată cu politicile statului în domeniul bugetar-fiscal și nu garantează că micșorarea TVA-ului va duce la scăderea prețurilor de comercializare a acestor mărfuri.
„Stabilirea unei cote reduse la TVA pentru categoriile respective de produse poate genera riscul ca legea să fie interpretată în folosul unui grup restrâns de persoane cointeresate în importul și comercializarea acestui tip de aparate”, menționează CNA.
Concomitent, experții Direcției expertiză anticorupție a CNA au identificat manifestări de corupție la regimul fiscal al persoanelor fizice din domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase.
Raportul arată că plățile în numerar sunt susținute în detrimentul plăților prin transfer, ceea ce poate duce la prejudicierea interesului public.
„Reglementarea defectuoasă a modalității de plată, nemijlocit în numerar, riscă să determine apariția manifestărilor de corupție în procesul controalelor efectuate de către funcționarii fiscali asupra activității agenților economici licențiați în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase”, specifică CNA.
Pentru mai multe detalii puteți accesa raportul integral al Centrului Național Anticorupție.