Astăzi este prima zi de grevă a transportului rutier. Cursele obișnuite au fost suspendate pentru trei zile

protest microbuze (4)

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport (APOTA) și-a început greva promisă în perioada 7-9 februarie 2022. Cursele din itinerarul obișnuit al transportului rutier au fost stopate în legătură cu desfășurarea protestelor operatorilor de transport privind majorarea tarifelor călătoriilor cu pasageri.

Pe 28 ianuarie 2022, APOTA a adresat o scrisoare deschisă pe numele vicepremierului Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, potrivit căreia transportatorii au prevenit că, în semn de protest, vor anula la începutul lunii februarie activitatea rutelor regulate dacă ministerul nu va executa cerințele anunțate anterior referitoare la majorarea tarifelor pentru călătorii.

Pe 2 februarie, APOTA a confirmat desfășurarea protestului în perioada 7-9 februarie, în contextul în care Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a reacționat la revendicările transportatorilor privind ajustarea tarifelor. În replică, Andrei Spînu a venit cu o reacție, prezentând o captură de ecran cu un mesaj publicat pe grupul transportatorilor, comentând că: „Scopul e clar: «…să se revolte pasagerii». E urât. Îndemn toți transportatorii să nu se lase provocați de astfel de comportamente”.

Pe 5 februarie, APOTA a anunțat printr-un comunicat de presă că unii primari amenință conducătorii companiilor de transport că vor risca să-și piardă afacerile dacă vor participa la protest, menționând că: „Toate acțiunile represive, inclusiv amenințările sunt dirijate dintr-un singur centru, conținutul amenințărilor este același în fiecare raion”.

Potrivit Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA), organele competente și autoritățile publice locale vor depune toate eforturile necesare pentru identificarea unor soluții în vederea minimizării incomodităților create pe parcursul perioadei 7-9 februarie 2022.

Reamintim că ultimul protest al transportului rutier a fost organizat în data de 16 decembrie 2021.

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente