Persoanele care simulează o dizabilitate pentru a cerși ar putea fi amendate cu o sumă de la 300 până la 1 500 de lei sau ar putea fi obligate să presteze muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore. O hotărâre în acest sens a fost votată astăzi, 12 ianuarie, de cabinetul de miniștri.
„Prezentul proiect de lege propune completarea Codului contravențional cu un nou articol, care va reglementa componența de contravenție și anume cerșitul însoțit de simularea unei dizabilități. În această ordine de idei, fapta persoanei care, simulând o dizabilitate fizică sau psihică, apelează la mila publicului cerând ajutor material va fi pasibilă de răspundere contravențională prin aplicarea amenzii de la șase la 30 de unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 60 de ore. Modificarea propusă este necesară întrucât, potrivit legislației Republicii Moldova, cerșetoria nu este pedepsită, fiind prevăzută numai răspunderea penală pentru organizarea acestei activități. Pericolul social al faptei date rezultă din aspectul general al cauzelor cerșetoriei care, de regulă, este de natură socio-economică, fiind asociată cu problema sărăciei, cea a lipsei unui loc de muncă, afecțiunea unei persoane în urma unei dizabilității fizice sau psihice, situație care este folosită în mod dolosiv de unele persoane în scopul obținerii unor surse materiale care deseori depășesc substanțial strictul necesar”, menționează autorii proiectului.
Proiectul de lege a fost votat astăzi de guvern. Următorul pas pentru implementarea acestuia este votarea de către deputați în parlament. Toate modificările Codului contravențional votate de guvern la găsiți aici!