Începând cu 20 decembrie, persoanele care intră în România trebuie să completeze un formular digital

romania1
Foto: AFP 2021 / DANIEL MIHAILESCU

Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care intră în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat ieri, 15 decembrie 2021, de Guvernul României.

Ce este formularul digital de intrare în România? Formularul este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Ce informații conține formularul digital de intrare în România?
# Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
# Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
# Localitatea și adresa de destinație în România;
# Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
# Data intrării în România;
# Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.

Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România? Formularul se completează de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

Unde pot accesa formularul digital de intrare în România? Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul acestei platformei.

Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID.

Platforma va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie 2021.

Când trebuie să completez formularul? Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.

Cum se verifică formularul? La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.

Ce se întâmplă cu cetățenii care vor veni fără formular? Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2 000 lei la 3 000 lei românești.

Mai multe detalii despre formular poți găsi AICI!

Amintim că, în data de 10 decembrie, România a emis o nouă hotărâre privind intrarea persoanelor străine în țară. Conform noii decizii, persoanele care vin din afara UE, inclusiv din Moldova, vor sta în carantină 10 zile dacă nu prezintă un test negativ PCR.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente