Parlamentul a demis-o pe Natalia Moloșag din funcția de avocată a poporului

Natalia Moloșag

Deputații au votat hotărârea de demisie a avocatei poporului, Natalia Moloșag. Aceasta a depus cererea de demisie, însă astăzi, Moloșag s-a răzgândit și a cerut anularea cererii de demisie.

Funcția de avocat al poporului rămâne vacantă până la numirea altei persoane. Interimatul acestei funcții o va îndeplini Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului.

Conform unui comunicat emis de avocata poporului, decizia de a solicita anularea cererii de demisie a fost luată ca urmare a constatărilor controlului general asupra patrimoniului Oficiului Avocatului Poporului, desfășurat în cadrul instituției în perioada 11 octombrie-8 decembrie 2021 de către comisia de inventariere.

Un alt motiv care a determinat-o pe avocata poporului de a lua decizia de solicitare de anulare a cererii de demisie îl constituie intenția de a nu periclita activitatea Oficiului Avocatului Poporului și de a asigura continuitatea activității instituției, precum și dorința de a asigura desfășurarea corectă, la timp a proceselor în derulare din activitatea OAP, în special în perioada de sfârșit a anului de gestiune.

„Avocata Poporului Natalia Moloșag, în perioada imediat următoare cererii de demisie, a depus eforturi pentru a soluționa criza instituțională din Oficiul Avocatului Poporului și a avut un dialog deschis și eficient cu echipa OAP”, se mai menționează în comunicatul emis.


Amintim că, în data de 2 noiembrie, avocata poporului, Natalia Moloșag, a depus cerere de demisie în Parlamentul Republicii Moldova. Acest lucru s-a întâmplat după ce Moloșag declarase, pe 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, că își va da demisia după ce se va finaliza un control de verificare pe care l-a inițiat în cadrul instituției odată cu preluarea mandatului.

Avocata poporului Natalia Moloșag a ajuns în vizorul presei după ce a fost surprinsă, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului alături de un cetățean căruia anterior i-a fost avocată și care a fost condamnat la patru an de închisoare pentru proxenetism.

Moloșag a confirmat că i-a fost avocata lui Godorog: „Vreau să insist asupra faptului că lipsa de muncă a persoanelor care au fost eliberate din penitenciar este o mare problemă. Din 2018 i-am oferit posibilitatea să facă parte din cabinetul meu. Acesta a dat dovadă de compătimire și echidistanță. În ce măsură a fost corect din partea mea rămâne de văzut. Consider că i-am dat acestui om o șansă la reabilitare. Odată cu numirea în funcția de Avocat al Poporului i-am acordat în continuare consiliere. Dumnealui a prestat servicii cu caracter gratuit. Era gata să facă voluntariat. Acesta nu a avut acces la date cu caracter personal. A fost implicat strict ca personal tehnic. Această persoană nu a fost implicată și nu a avut competențe decizionale în activitatea avocatului poporului. Dumnealui mi-a asigurat deplasarea și protecția fizică pentru că am fost amenințată”, a declarat Moloșag.

Pe 30 noiembrie, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la avocata poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informațiile descrisă în presă se confirmă organizațiile au cerut ca Natalia Moloșag să își dea demisia din funcție.

Amintim că, în data de 23 septembrie 2021, deputații PAS au votat desemnarea în funcția de avocată a poporului pe Natalia Moloșag pe un termen de șapte ani. Aceasta a fost susținută de 55 de deputați.

În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente