(doc) ANRE a majorat tariful la energia electrică și termică livrată de Termoelectrica. Prețul a crescut de două ori

main
Foto:agora.md

Agenția Națională pentru reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un tarif provizoriu la energia electrică produsă de Termoelectrica. Acesta a crescut mai bine de două ori, de la 116 bani/kWh la 237 bani/kWh. A fost ajustat și tariful pentru energia termică – de la 1 122 de lei/Gcal (fără TVA) la până la 1 772 de lei/Gcal (fără TVA), o creștere cu peste cu 650 de lei/Gcal, adică o creștere cu 60 %.

Acum patru zile, Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica, cu aplicare din 1 noiembrie 2020, adică retroactiv. Termoelectrica a argumentat necesitatea ajustării tarifelor prin majorarea prețurilor la gazele naturale procurate, cu circa 115,3 %, transmite ipn.md.

„Vreau să concretizez că tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali nu se vor schimba și rămân cele care sunt”, a ținut să precizeze directorul ANRE, Octavian Calmîc.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) propune reducerea tarifelor la gazele naturale începând de luna viitoare cu aproximativ 20 % pentru luna decembrie.


Amintim că pentru luna noiembrie 2021, cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (TVA inclus) pentru un metru cub de gaze. La acest preț s-a ajuns în negocierii contractului cu Gazprom. Conform ANRE, acest preț este provizoriu și va fi aplicat doar pentru luna noiembrie, iar ulterior urmează să fie stabilit un alt preț, care va fi final. Modificarea urmează să fie aprobată până la sfârșitul lunii curente.

Totodată, autoritățile au anunțat că vor oferi compensații cetățenilor în contextul în care, în acest an, s-a mărit considerabil prețul la gaz. Vor exista trei mecanisme care vor fi implementate în perioada rece a anului:
# Extinderea programul de ajutor social;
# Compensarea creșterii la tariful de gaze naturale;
# Compensarea creșterii de tarif la agentul termic.

Mai multe detalii despre cum mai exact vor fi oferite aceste compensații puteți vedea AICI!

În luna octombrie, în Moldova, a fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 30 de zile, din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente