„100 cele mai bune afișe” din Germania, Austria și Elveția vor fi expuse la Muzeul Național de Artă al Moldovei

image_216_7_large
Foto: fest.md

Pe data de 28 octombrie curent, ora 16 00 la Muzeului Național de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziția „100 cele mai bune afișe” din Germania, Austria și Elveția, care include afișele premiate în ediția competiției din anul 2020.

Competiția „100 cele mai bune afișe Germania Austria Elveția” este organizată anual de către Asociația „100 Beste Plakate e. V” de la Berlin care își propune să facă publice realizările deosebite din domeniul designului de afiș din cele trei țări, prin intermediul unui anuar și a mai multor expoziții.

La concurs pot fi trimise afișe de toate genurile și în toate tehnicile de tipărire, care au fost concepute, tipărite și publicate în anul respectiv. Competiția pentru cele mai bune 100 de afișe, aflată la cea de-a 20-a ediție, organizată la scară internațională, este un concurs important pentru designul actual de afiș.

La concurs participă anual numeroși graficieni, studenți din domeniul designului grafic de la universități de artă și colegii tehnice, agenții, birouri, comisionari precum și printshops. În anul 2020 au participat 600 de concurenți cu un număr de 1 973 de afișe. Juriul a efectuat mai întâi o preselecție online, în faza finală rămânând 743 de afișe (298 afișe individuale și 127 de afișe in serie) trimise de 275 de concurenți.

În funcție de țară, afișele se împart după cum urmează: 43 x Germania, 7 x Austria, 50 x Elveția în următoarele categorii:
# afișe ca material publicitar pentru domeniile economic, cultural și social, lucrări comisionate cu afișaj în spațiul semi-public sau public – 76.
# afișe pentru promovare individuală, ca grafică de autor sau experiment – 7.
# afișe ale studenților realizate cu îndrumare instituțională – 17.

Selecția reprezintă – conform anunțului concursului: fără restricții formale sau de conținut – o largă gamă stilistică de design de afișe din țările vorbitoare de limbă germană, prezentând lucrările designerilor profesioniști alături de cele ale studenților.

Printre lucrările învingătoare regăsim afișe elaborate la comanda unor importante instituții din diferite domenii precum ar fi: Opera de Stat de la Viena, Teatrul Schaubühne Berlin, Academia de Stat pentru Arte Plastice Stuttgart, Vienna design Week, SAM – Muzeul Elvețian de Arhitectură Basel, Muzeul pentru Artă Modernă Skopje, UNEP – United Nations Environment Programme Nairobi, etc.

Expoziția a fost prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen, Lucerna, Lausanne, Seul, Viena (urmează) și în multe alte locații, ajungând și la Chișinău. Afișele selectate în cadrul concursului vor fi incluse ulterior în colecția Muzeului german de afișe din Essen/Deutsches Plakat Museum din Essen și MAK – Muzeul pentru Artă Aplicată din Austria.

Arhiva 100 Beste Plakate poate fi accesată AICI!

Pentru mai multe informații privind programul cultural, dar și oferta de cursuri, vă rugăm să accesați AICI sau AICI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente