Agenţia Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către S.A. „Termoelectrica” cantitatea de 16 500 de tone de păcură. O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 22 octombrie, de cabinetul de miniștri.
Din cauza situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, S.A. „Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. În acest sens, reieșind din faptul că, la data de 15 octombrie 2021, S.A. „Termoelectrica” a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16 500 de tone de păcură din rezervele de stat, care va permite menținerea procesului tehnologic de asigurare a populației cu energie electrică și termică.
Conform deciziei, Agenția Rezerve Materiale va elibera din rezervele de stat către S.A. „Termoelectrica”, cu titlu de deblocare, cantitatea de 16 500 de tone de păcură. Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu caracter social (grădinițe, spitale, școli etc.) cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile S.A. „Termoelectrica”, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație.
Amintim că, tot azi, guvernul a propus parlamentului să declare stare de urgență în Moldova pentru 30 de zile.
Conform Gavrilița, declararea stării de urgență va permite membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale să facă achiziții suplimentare de gaze sau surse alternative într-un timp util.
În această dimineață Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.
Aceasta a mai adăugat că autoritățile vor întreprinde cinci pași pentru a soluționa situația:
#1. vor intra acum dimineață în Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale;
#2. după Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, va avea loc ședința de guvernului unde se va face solicitarea către parlament de a institui stare de urgență;
#3. Gavrilița va merge în parlament și va solicita votul;
#4. va fi o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale;
#5. compania Energocom va achiziționa volume de gaze naturale și va readuce presiunea în rețeaua de transport a gazelor la un nivel normal.
Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.