Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în 2021 de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”.
„Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia”, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă la Oslo.
„În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, a adăugat ea, citată de Reuters.
Premiul va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie.
Jurnalista de origine american-filipineză, Maria Ressa, a utilizat libertatea de exprimare pentru a prezenta cazurile de abuz de putere, utilizare a violenței și creșterea autoritarismului în țara sa natală, Filipine. În 2012, aceasta a co-fondat Rappler, o companie media digitală de jurnalism de investigații, pe care o conduce până în prezent. Rappler s-a remarcat prin investigațiile la adresa controversatului regim Duterte și a campaniei sale anti-drog, soldată cu multe victime în rândurile populației.
Jurnalista a documentat și felul în care rețelele sociale au fost utilizate pentru a răspândi știri false, amenința oponenții și manipula discursul public”, precizează organizatorii.
Dimitrie Andreevici Muratov este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști ruși, care timp de decenii a luptat pentru apărarea libertății de exprimare în condiții tot mai dificile. În 1993, acesta a fost unul dintre fondatorii publicației independente „Novaya Gazeta”. Din 1995, deține funcția de redactor-șef al acesteia, timp în care după 24 de ani, aceasta a ajuns să fie cel mai independent ziar din Rusia, care are o atitudine critică la adresa puterii. Jurnalism bazat pe fapte și integritatea profesională a redacției, a făcut din „Novaya Gazeta” o importantă sursă de informare în ceea ce privește domeniile cenzurate și mai puțin cunoscute ale societății rusești. Din 1993, „Novaya Gazeta” a publicat article critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de trolli” până la utilizarea forțelor militare ruse în interiorul și exteriorul țării.
„Oponenții „Novaya Gazeta” au răspuns cu amenințări, șantaj, violență și crime. De la fondarea ziarului, șase din jurnaliștii redacției au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaia care a scris mai multe articole despre războiul din Cecenia. În ciuda acestor crime și amenințări, redactorul-șef Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. A apărat mereu dreptul jurnaliștilor de a scrie orice și despre orice doresc aceștia, atât timp cât sunt respectat standardele profesionale și etice ale profesiei”, se arată în comunicatul Comitetului Norvegian Nobel.
„Fără libertatea de exprimare și fără libertatea presei, va fi dificil să fie promovată fraternitatea între națiuni, dezarmarea și o mai bună ordine mondială în aceste vremuri. Premiul Nobel din acest an este ancorată ferm în prevederile testamentului lui Alfred Nobel”, se arată în comunicatul emis de nobelprize.org.