Problemele tinerilor sunt adesea neglijate de autoritățile locale. Pentru a soluționa această problemă, proiectul „Cluburi Active pentru tineri” a ajutat tinerii din 3 localități din Călărași să devină mai activi în procesul de guvernare locală .
Astfel, prin activitățile pe care le-a implementat pe parcursul unui an, în cadrul proiectului organizația ASCED și-a propus să sporeasca rolulul tinrilor în localitățile lor. La fel, fiecare club de tineri a reușit să implementeze cel puțin 2 inițiative civice în fiecare comunitate rurală.
Mai multe detalii despre activitățile proiectului vezi în videoclipul de mai jos.
Succesul unor astfel de initiative ține și de calitatea colaborării între OSC-uri locale și APL. Spre exemplu, studiul „Acceptarea recomandărilor de politici ale OSC-urilor în procesul general de luare a deciziilor”, iulie 2020, analizează minuțios capacitatea organizațiilor locale de a genera recomandări de politici și de a obține acceptarea acestora de către autoritățile publice locale și centrale. Mai multe informații AICI.
În perioada anilor 2019-2021, programul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, a oferit peste 100 de granturi în valoare de circa 3 milioane de euro. Scopul proiectului este să susțină organizațiile societății civile de nivel local în activitatea lor de promovare a principiilor Bunei Guvernări, de monitorizare a transparenței și a responsabilității instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.
Partenerii de implementare ai proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” sunt: Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Asociația Obștească „Centrul European Pro-Europa din Comrat”.