Cum poate fi demis procurorul general potrivit modificării legii? Eliberarea din funcție se va face doar după obținerea calificativului „nesatisfăcător”

main-22-920×481

Parlamentul a votat în a doua lectură (finală) modificările legii cu privire la procuratură. Astfel, legea impune introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „nesatisfăcător” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

Argumentele care au stat la baza introducerii mecanismului de evaluare a Procurorului General

#1. Odată ce Procurorul General este numit în funcție, activitatea acestuia este lipsită de un control ulterior și de o procedură de monitorizare pentru a stabili dacă acesta își realizează atribuțiile sale legale în mod conștiincios și în interesul statului.

#2. Mai mult ca atât, chiar în eventualitatea constatării unei activități neconforme a Procurorului General, nu există un mecanism legal pentru a sancționa un astfel de comportament, situație care generează riscuri mari pentru societate.

Cum se formează comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General?

În scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, precum și pentru stimularea perfecționării abilităților profesionale și sporirea eficienței activității, performanțele Procurorului General se evaluează de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii sau 1/3 (patru membri) din membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din cinci membri, fiind propuși câte unul de:
#1. Președinta Republicii Moldov;
#2. Ministrul Justiției;
#3. Consiliul Superior al Magistraturii;
#4.Consiliul Superior al Procurorilor;
#5. Procurorul General.

Cine poate fi membru de evaluare a performanțelor Procurorului General?

Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președinta Republicii Moldova și de Ministrul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Cum se evaluează performanțele Procurorului General?

În urma evaluării performanțelor Procurorului General, comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General întocmește un raport motivat prin care acordă unul din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”.

Raportul cu calificativul obținut se prezintă Consiliului Superior al Procurorilor. În cazul obținerii calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintei Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Cum poate fi pedepsit Procurorul General?

Suplimentar la aceasta, prevederile legii se propune a fi completate cu procedura de aplicare și tragere la răspundere disciplinară a Procurorului General. Astfel, la inițiativa a 1/3 (patru membri) din membrii Consiliului Superior al Procurorilor, ai comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General sau a Președintei Republicii Moldova, inițiază procedura disciplinară în privința Procurorului General. Verificarea circumstanțelor invocate se efectuează de o comisie de disciplină constituită ad-hoc de către Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia de disciplină se constituie din doi membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dintre care un membru este din rândul procurorilor, iar unul din rândul reprezentanților societății civile, precum și un membru propus de Președinta Republicii Moldova, din rândul reprezentanților societății civile. După finalizarea verificării sesizării cu privire la fapta ce poate constitui abatere disciplinară, comisia de disciplină emite una dintre următoarele decizii motivate:
a) de încetare a procedurii disciplinare, dacă nu identifică niciun temei de tragere la răspundere disciplinară;
b) de transmitere a materialelor la Consiliul Superior al Procurorilor, dacă identifică un temei de tragere la răspundere disciplinară.

Suplimentar, se propune introducerea reglementării privind posibilitatea suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală în condițiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală (n.r. Urmărirea penală împotriva Procurorului General se pornește de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor).

La rândul său, Președinta Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.

Alte modificări

Se dorește reducerea numărului de membri ai CSP de la 15 la 12, prin excluderea Procurorului General, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al Președintelui Uniunii Avocaților din rândul membrilor de drept.

Necesitatea excluderii Procurorului General din CSP are drept scop reducerea influenței Procurorului General asupra consiliului și asupra restului membrilor CSP aleși din rândul procurorilor.

Având în vedere că Procurorul General este numit în funcție pe un termen de 7 ani, iar membrii CSP sunt numiți pe un termen de 4 ani, există riscul ca Procurorul General să poată exercita anumite influențe în privința membrilor CSP atât în timpul, cât și după încetarea mandatului membrilor CSP. Influența necorespunzătoare a Procurorului General poate fi mai cu seamă în privința membrilor CSP aleși din rândul procurorilor, care în perioada respectivă se detașează din funcția de procuror pe durata exercitării mandatului. În aceste împrejurări, Procurorul General poate amenința sau exercita influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP aleși din rândul procurorilor după finalizarea mandatului acestora.

Taguri: #Parlament2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente