Sportivii lotului olimpic național de la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au făcut auzit numele Republicii Moldova pe arena sportivă internațională. Sportivii noștri au reușit să obțină o medalie de bronz și mai multe calificări în top 10. Dar sportul nu este doar despre victorii și medalii, iar noi ne mândrim mult cu ei. Un rezultat nu este un singur număr, este un efort depus timp de ani de zile de antrenament. După încheierea celei de-a 32-a ediții a JO, echipa #diez vă prezintă ce rezultat a avut fiecare sportiv în parte care ne-a reprezentat țara. Vă mulțumim!
Iată rezultatele sportivilor noștri.
Anna Dulce, proba pușcă aer comprimat 10 metri
Cea mai tânără participantă din lotul Moldovei la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Anna Dulce, a ocupat locul 48 în proba de tir, 10 metri aer comprimat. Ana Dulce are 15 ani și participă pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Sportiva este campioană a Republicii Moldova și a reușit să stabilească un record pentru țara noastră la proba de tir în acest an la Europenele de senioare: 570 de puncte din 600 posibile.
Alexei Sancov, înot
Înotătorul Alexei Sancov a stabilit un nou record național la proba 200 de metri fluture – 1.57.55. Acest rezultat nu i-a permis însă calificarea în semifinale la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Alexei a concurat și la 200 de metri stil liber, unde de asemenea a ratat calificarea în semifinale. El a înregistrat timpul – 1.47.46.
Tatiana Saculțan, înot
Înotătoarea Tatiana Salcuțan a reușit cea mai mai bună performanță la proba de înot în ultimii 25 de ani. În semifinalele probei 200 de metri spate sportiva de 20 de ani a înregistrat rezultatul 2.10.09, din păcate acest rezultat nu i-a permis sportivei să lupte pentru medaliile de la olimpiadă. În clasamentul din a doua semifinală, Tatiana Salcuțan s-a clasat pe locul 6, fiind mai rapidă decât sportivele din Polonia și Israel. Iar în clasamentul final, sportiva s-a clasat pe poziția a 11-a. Echipa #diez a reușit să facă și un interviu cu sportiva.
Dan Olaru, tir cu arcul
Arcașul Dan Olaru a cedat la limită în fața canadianului Crispin Duenas, prezent pentru a 4-a oară la Jocurile Olimpice. A fost al 2-lea duel dintre Dan și Crispin după Mondialul din 2016. „Cu un pic noroc puteam să-l elimin pe Crispin, un sportiv mult mai bine clasat în ratingul mondial”, a declarat Dan Olaru.
Alexandra Mîrca, tir cu arcul
Arcașa Alexandra Mîrca a avut ghinionul să întâlnească o reprezentantă a Asiei în chiar prima rundă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Chinezoaica Yang Xiaolei a tras foarte bine, iar în repriza a doua a avut un scor perfect – 10 pe linie.
„Am întâlnit o adversară prea tare. Și timpul nu a fost prielnic, a fost un vânt puternic. În general, puteam să evoluăm mai bine la Olimpiadă, dar asta e realitatea. Vom încerca să obținem rezultate mai bune la următoarele competiții, printre care Campionatul Mondial”, a declarat Alexandra Mîrca.
Marin Robu, haltere
Sportivul nostru, de 21 de ani, s-a clasat pe locul 8 în cadrul competiției. Marin Robu a acumulat 330 de kilograme total în categoria de greutate 73 de kilograme.
Dimitriana Bezede, aruncarea greutății
Atleta Dimitriana Bezede a înregistrat rezultatul 16,55 metri la aruncarea greutății, dar nu a reușit calificarea în finală la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ea a concurat și acum cinci ani la Olimpiadă, la Rio de Janeiro. AICI vedeți și un interviu cu atleta.
Alexandra Emilianov, aruncarea discului
Atleta Alexandra Emilianov a înregistrat rezultatul 54,57 metri la aruncarea discului și nu a reușit calificarea în finală. Fiica lui Ivan Emilianov a debutat la o ediție a Jocurilor Olimpice. Tatăl său a concurat la patru ediții.
Zalina Petrivskaya, aruncarea ciocanului
Sportiva noastră a înregistrat rezultatul de 69,29 metri la aruncarea ciocanului, însă nu a reușit să-și repete experiențele de Londra (2012) și Rio de Janeiro (2016) și să se califice în finală. Participările sportivei:
# Beijing 2008: locul 37, cu un rezultat de 64,20 metri;
# Londra 2012: locul 9, cu un rezultat de 74,06 metri, dar alături de alte câteva sportive a fost ulterior descalificată;
# Rio 2016: locul 5, cu un rezultat de 73,50 metri;
# Tokyo 2020: locul 17, cu un rezultat de 69,29 metri.
Elena Cîlcic
Sportiva noastră s-a clasat pe locul 8 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Elena a acumulat 240 de kilograme total în categoria de greutate 87 de kilograme. Titlul olimpic în această categorie a fost cucerit de chinezoaica Wang Zhouyu.
Victor Ciobanu, lupte greco-romane
Fiind debutant la cel mai mare eveniment sportiv de pe mapamond, sportivul de 28 de ani a ocupat un onorabil loc 5 după ce a înregistrat două victorii și două înfrângeri. În meciul pentru medalia de bronz, elevul lui Mihai Cucul a cedat în fața rusului Serghei Emelin. Victor Ciobanu a demonstrat la aceste Jocuri Olimpice procedee spectaculoase, remarcate și de președintele Federației Internaționale de Lupte, Nenad Lalovic.
Anastasia Nichita, lupte greco-romane
După o victorie de senzație pentru Anastasia Nichita la debutul său la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în faza de optimi, luptătoarea noastră a pierdut dramatic în sferturi de la sportiva din Bulgaria Evelina Nikolova. Anastasia a pornit cu dreptul la JO. În faza de optimi a câștigat-o pe una dintre favoritele la câștigarea categoriei de 57 de kilograme, nigerianca Odunayo Adekuoroye. Ulterior, în sferturile de finală a urmat să se dueleze cu Evelina Nikolova din Bulgaria.
Serghei Marghiev, aruncarea discului
Atletul Serghei Marghiev a ocupat locul 12 în finala probei aruncarea ciocanului. El a înregistrat rezultatul 75,24 metri. Campion olimpic a devenit polonezul Wojciech Nowicki. Pentru Serghei aceasta este a doua evoluție într-o finală la Jocurile Olimpice.
Daniela Cociu-Maria Olărașu, canoe
Debut superb pentru dubloul Daniela Cociu-Maria Olărașu la această ediție a Jocurilor Olimpice. Elevele lui Viktor Reneiski s-au clasat pe locul 7 la 500 metri dublu în finală. Campioane olimpice au devenit Sun Mengya și Xu Shixiao din China.
Serghei Tarnovschi, canoe
Canotorul Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aceasta este prima medalie cucerită de sportivii moldoveni la aceste Jocuri Olimpice. Serghei a participat la proba canoe sprint 1 000 metri. Serghei a fost la doua participare la Jocurile Olimpice. În finală tânărul a înregistrat rezultatul de 4.06.069.
Andrian Mardare, aruncarea suliței
Atletul Andrian Mardare a ocupat locul șapte în clasamentul final la proba aruncarea suliței. Elevul lui Valeriu Lungu a înregistrat rezultatul 83,30 metri din a cincea încercare. 82,70 metri. Acest rezultat l-a obținut din a treia încercare. Acest scor este cel mai bun din această ediție a JO pentru sportivul moldovean. La proba de calificare în finală Andrian Mardare a înregistrat rezultatul de 82,70 metri.
Lilia Fisikovici, maraton
Maratonista Lilia Fisicovici a ocupat locul 54 în clasamentul feminin la maraton de 40 de kilometri. Aceasta a parcurs distanța în două ore, 39 de minute și 59 de sutimi. Pe podium au urcat două sportive din Kenia și una din SUA, toate trei fiind aproape una de alta doar la câteva zeci de sutimi.
Amintim că astăzi este ultima zi de desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Ultima ediție a JO a fost la Rio în anul 2016. La ediția de atunci, același Serghei Tarnovschi a reușit să obțină bronzul olimpic pentru țara noastră.