(foto) Eugenia Cerches, eleva cu 10 pe linie la BAC: „Nu-mi ajungeau două puncte pentru nota 10 la limba română”

My Post (1)
Foto:Eugenia Cerches, eleva cu 10 pe linie la BAC:

Examenul de bacalaureat marchează etapa de trecere a elevilor în viața de studenție. Eugenia Cerches este o tânără absolventă a Liceului Teoretic „Liviu Deleanu” din Chișinău. Ea este una dintre tinerele căreia motivația și încrederea în sine i-au adus patru de 10 la examenul de bacalaureat.

„Nu m-am pregătit pentru examen atât cât unii s-ar aștepta”

Eugenia spune că a început să revizuiască materia pentru BAC abia în mai 2021: „Trebuie să recunosc că nu m-am pregătit pentru examen atât cât unii s-ar aștepta. Deși la școală rezolvam împreună cu profesorii teste și exerciții pregătitoare încă din clasa a 10-a, personal începusem să revizuiesc materia abia în mai 2021, însă doar la chimie. Pentru repetare la română și istorie am alocat câte o săptămână din ajunul examenelor propriu-zise. Nu mă pronunț asupra efectivității metodei date, e un băț cu două capete, dintr-o parte informația e proaspăt însușită, din alta – volumul materiei poate fi copleșitor”.

Eugenia Cerches

Tânăra menționează că a apelat la ajutorul unui profesor pentru a se pregăti de examenul la chimie: „Ar fi fost posibilă, în acest caz, și repetarea individuală, însă am preferat să fiu ajutată de un învățător în înțelegerea structurii și a elementelor specifice ale examenului. În rest, lecțiile de la școală și studiul individual au fost de ajuns”.

În același timp, absolventa susține că nu a avut metode secrete în procesul de învățare. Totuși, consideră că înțelegerea anumitor mecanisme și legături cauzale este esențială: „Fie că e română, istorie sau chimie, este destul să însușești unele legități pentru a pricepe repede și eficient obiectul. De exemplu, învățarea fiecărui detaliu al unui eveniment istoric e inutilă, înțelegerea cauzelor și a consecințelor acestuia e lucrul cu adevărat important”.

„Eram convinsă că probele din acest an vor fi mai ușoare”

Eugenia spune că rezultatul obținut nu a fost un țel definitiv. Cu toate acestea, a depus tot efortul pentru a acumula un rezultat cât mai bun: „Eram convinsă că probele din acest an vor fi, cel puțin tematic, mai ușoare. Așa a și fost, după părerea mea. La fiecare examen, mai ales la română, a fost absolut clar ce se cerea de la elev, greutatea a constat doar în formularea unui răspuns potrivit și coerent”.

Eugenia Cerches a susținut examenele la limba și literatura română, istorie și chimie. La limba străină a fost scutită, obținând 10 din oficiu: „Cred că cea mai dificilă a fost proba la română. În afara de faptul că ea a fost primul dintre toate examenele, am avut mereu dificultăți în ceea ce privește formularea rapidă în scris a ideilor, iar timpul acordat pentru rezolvare mi s-a părut insuficient. Totodată, cel mai dificil moment din punctul meu de vedere a fost repartizarea timpului. Nu am avut un plan precis al pregătirii mele, astfel încât a fost necesar, în cele din urmă, să trec peste materie mai fugitiv decât mi-aș fi dorit”.

Eugenia Cerches

„Aveam nevoie de două puncte până la 10”

Eugenia a luat inițial nota 9 la limba limba și literatura română. Tânăra mai avea nevoie de două puncte până la nota maximă și a depus contestația: „Conform rezultatelor inițiale, am obținut la limba română nota 9 cu 94 de puncte, adică doar două puncte până la 10. A fost singurul obiect la care am depus contestația și la care mi-a fost schimbată, din fericire, nota”.

„A fost o perioadă epuizantă”

Tânăra menționează că prima persoană care a felicitat-o a fost mama dânsei: „Din paleta de emoții pe care am trăit-o la realizarea succesului, pot sublinia mândria și liniștea interioară. Pregătirea pentru BAC și așteptarea răspunsului a fost o perioadă epuizantă, astfel încât aflarea rezultatelor, chiar și atât de neașteptate, a fost, mai mult decât orice altceva, calmant”.

În același timp, Eugenia spune că în timpul pregătirii pentru examene, sora ei a fost cea care a susținut-o cel mai mult: „De la preluarea treburilor casnice până la verificarea cunoștințelor mele, ajutorul ei reprezintă o parte considerabilă a rezultatului meu”.

În aceeași ordine de idei, eleva relatează că rezultatul obținut la BAC este pentru ea un testament al muncii intelectuale pe care a depus-o pe parcursul anilor de învățare.

„Camerele de supraveghere sunt doar niște obiecte inerte”

În privința camerelor de luat vederi, proaspăta absolventă susține că acestea nu i-au provocat emoții: „Până la urmă, camerele sunt doar niște obiecte inerte. Totuși, prezența observatorilor mi s-a părut stresantă, aveam impresia că sunt mereu cu ochii pe mine”.

„Doresc să urmez facultatea de drept în Germania”

Eugenia Cerches

Eugenia Cerches spune că demult și-a schițat planul studiilor ulterioare și vrea să urmeze o facultate de drept în Germania: „Universitatea însă rămâne a fi o întrebare deschisă. Cauza acestei alegeri rezidă în fascinația mea pentru cultura, societatea și tradițiile etice ale acestui popor. Decizia de a urma facultatea de drept a fost inspirată de respectul meu pentru justiție și pentru adevăr. Plănuiesc însă să depun documentele și aici, la Universitatea de Stat”.

„Vara o voi dedica muncii”

Vara de după examenul de bacalaureat tânăra planifică să o dedice muncii pentru a putea continua studiile în Germania: „Ultima mea vacanță școlară va fi dedicată muncii. Studiul planificat în Germania nu poate fi, din păcate, finanțat în exclusivitate de cunoștințele mele. De aceea, vara aceasta urmează a fi extrem de ocupată”.

Eugenia Cerches

„Secretul unui rezultat bun la BAC este studiul continuu”

Celor care urmează să susțină examenul de bacalaureat, Eugenia Cerches le sugerează să studieze continuu: „Cel mai mare, dar și cel mai neplăcut secret al unui rezultat bun la BAC este studiul continuu. Stilurile de învățare sau profesorii sunt, cu siguranță, la toți diferiți, însă munca constantă este negreșit cheia spre succes. Le urez viitorilor absolvenți mult noroc și răbdare!”.

Vezi aici lista celor 18 absolvenți care au luat 10 pe linie la examenul de bacalaureat în acest an (2021).

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente