Tot ce trebuie să știi despre alegerile anticipate: lista partidelor, harta secțiilor de votare sau câți alegători sunt înscriși

alegeri-vot-urna-1-1920×1020-c-default-920×489

Ne aflăm pe ultima sută de metri până la anticipatele de duminică, atunci când peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot vor putea să-și aleagă viitori parlamentari. Noi v-am pregătit un articol de totalizare a celor mai importante lucruri pe care să le cunoști în ajun de 11 iulie.

Câți alegători sunt înscriși?

În Registrul de Stat al Alegătorilor, sunt înscriși 3 282 837 de cetățeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători:
# 2 786 446 sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară;
# 237 700 – nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării;
# 258 691 – cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din Stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Câte buletine de vot sunt tipărite?

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, vor fi tipărite 3 521 642 de buletine de vot. Peste hotare, vor fi distribuite 726 700 de buletine de vot, dintre care 662 600 în limba română și 64 100 în limba rusă.

Buletinele de vot sunt tipărite pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat, vor avea lungimea de 580 de milimetri și lățimea de 140 de milimetri.

Prețul unui buletin de vot este de 18 bani, iar valoarea totală a tirajului de buletine este de 633 895 de lei.

În cadrul unui videoclip explicativ realizat anterior de echipa noastră, Alexandru Berlinschii, șeful Direcției Management Alegeri a CEC, ne spune de ce buletinele de vot nu pot fi transferate de la o secție de votare la alta, de ce o imprimantă simplă nu ne poate salva în ziua alegerilor și cum votanții din diasporă pot să evite aglomerațiile și să reușească să voteze în siguranță.

Cum verificăm corectitudinea listelor electorale?

Până pe 10 iulie, alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atât în localurile birourilor electorale ale secțiilor de votare, cât și online accesând pagina web oficială a comisiei pe butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegatorilor” (introducând IDNP-ul, trecând o verificare antirobot, alegătorul poate afla la ce secție de votare este arondat și care este numărul său de ordine din lista electorală).

Mai jos, îți prezentăm mai multe instrumente care te vor ajuta să te informezi la maximum despre posibilitatea de votare:
# pe pagina verifica.cec.md accesând butonul „Află unde să votezi” (prin selectarea localității și adresei de domiciliu/reședință);
# pe pagina liste.cec.md, selectând localitatea și secția de votare, poate fi descărcat fișierul PDF al listei electorale, cu date despre numele, prenumele și anul de naștere al alegătorilor.

Într-un alt videoclip, echipa noastră a explicat cu ajutorul lui Alexandru Balmoș, șeful direcției IT a CEC, despre cum se întocmesc listele, cum ajung acolo persoanele care nu mai sunt în viață sau de ce pe adresele noastre sunt înregistrate alte persoane. 

Vedeți mai multe detalii în videoclip.

Cum găsim locația secției de votare în Moldova și în străinătate?

Accesează pagina CEC, la rubrica „Harta secțiilor de votare”. Accesând harta geospațială a secțiilor de votare, cu un clic pe secția de votare, poate fi vizualizată informația ce conține datele de contact ale acesteia și linkul la fișierul PDF cu lista alegătorilor din secția respectivă.

Află care sunt cele mai apropiate secții de votare din străinătate și cât de aglomerate sunt acestea accesând diaspora.cec.md.

Cum ne protejăm de COVID-19 în secția de votare?

În scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, secțiile de votare vor fi asigurate cu echipamente de protecție. Acestea vor fi oferite de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vor include măști și costume de protecție, mănuși, viziere și dezinfectanți și vor fi destinate atât membrilor birourilor electorale, cât și alegătorilor care se vor prezenta la urnele de vot în ziua scrutinului.

Toate persoanele care intră în secția de votare sunt obligate să respecte următoarele reguli:
#1. respectarea distanței fizice de cel puțin un metru între persoane;
#2. respectarea regulilor de igienă a mâinilor (dezinfectarea lor);
#3. respectarea regulilor de igienă respiratorie;
#4. purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spațiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin un metru. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;
#5. măsurarea obligatorie a temperaturii la intrarea în secția de votare;
#6. venirea alegătorilor cu pixurile proprii.

Și la aceste alegeri, am ales să-ți explicăm într-un mod mai interesant regulile pe care trebuie să le respecți atunci când mergi la vot. Le publicăm în continuare pe pagina noastră de TikTok, unde te invităm să ne urmărești.

@diez.md##alegeri2021 ##voteazainsiguranta ##voteaza ##voteazapentrucacontreaza♬ sunet original – diez.md

Cine candidează?

La scrutin, s-au înscris două blocuri electorale, 20 de partide și un candidat independent. Mai jos, puteți vedea cum au fost plasați candidații electorali în buletinul de vot.

Aproape o treime dintre candidații la funcția de deputat sunt din oraș, în special din Chișinău. 74 % din numărul total de candidați înregistrați în cursa electorală (1 795 de persoane) au domiciliul în mediul urban, iar 26 % – în mediul rural.

Majoritatea dintre candidații domiciliați în mediul urban sau 44 % sunt din municipiul Chișinău și suburbiile acestuia. Cât privește reprezentarea pe regiunile țării, din regiunea nord vin 392 de candidați, din centru – 377 și din sud – 171.

În UTA Găgăuzia și-au declarat domiciliul 37 de candidați, iar în UAT din stânga Nistrului – 15 candidați.

Din 36 de unități administrative ale republicii, doar două formațiuni au candidați din majoritatea acestora: Partidul „ȘOR” are candidați cu domiciliul în 32 de unități administrative și Partidul Acțiune și Solidaritate – din 31.

La capătul opus se află Partidul Puterea Oamenilor, doar 10 unități administrative sunt reprezentate în lista de candidați a concurentului.

Dintre cei 23 de candidați electorali, doar șapte formațiuni politice au inclus în listele electorale mai multe femei decât bărbați. Acestea sunt: Partidul AUR, Partidul PACE, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul NOI, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Verde Ecologist.

Tot în acest context, la scrutinul din 11 iulie, este înregistrat cel mai mare număr de femei candidate la funcția de deputată. Un alt progres înregistrat la capitolul reprezentării femeilor pe listele electorale este un număr mare a femeilor incluse pe pozițiile cu mari șanse de accedere în Parlamentul Republicii Moldova. Prin urmare, la fiecare 10 poziții din listă, se regăsesc cel puțin patru femei. Și cireașa de pe tort este că doar patru partide dintre cele 22 de formațiuni și blocuri electorale înregistrate de CEC au inclus femei pe prima poziție în lista electorală.

Dacă te interesează să afli cine sunt cei mai tineri candidați și cele mai tinere candidate, echipa #diez i-a întrebat în cadrul unei serii de videoclipuri ce proiecte de lege și-ar dori să propună, dar și cu ce idei vin în politică. Aici poți urmări seria.

Cine va monitoriza alegerile acasă și peste hotare?

Comisia Electorală Centrală a acreditat 307 observatori internaționali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Aceștia fac parte din Asociația obștească „Promo-LEX”, Asociația obștească „MIRAD”, Misiunea de observare a Comunității Statelor Independente (CSI), Comisia Electorală Centrală a Republicii Uzbekistan și Comisia Electorală Centrală a Republicii Kazahstan. De asemenea, CEC a acreditat alți 1 397 de observatori naționali.

În conformitate cu prevederile cadrului legal, CEC acreditează în calitate de observatori naționali reprezentanți ai asociațiilor obștești calificate din Republica Moldova sau reprezentanți ai concurenților electorali și observatori internaționali – reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai guvernelor statelor străine și ai organizațiilor neguvernamentale din străinătate, precum și experți internaționali în domeniul electoral.

Un rol important în cadrul organizării alegerilor îl au funcționarii electorali, motiv pentru care într-unul dintre explicativele noastre puteți afla cum funcționează un birou electoral.

Dacă te-au intrigat explicativele noastre, poți urmări AICI și AICI cum funcționează de fapt interfața prin care vedem prezența la vot și rezultatele preliminare în ziua alegerilor.

###

Echipa #diez te îndeamnă să mergi la vot informat(ă), responsabil(ă) și în siguranță.

Vezi și:

Ia-ți pixul de acasă și poartă masca corect. Ce reguli antipandemice va trebui să respectăm când mergem să votăm

Programele electorale pentru parlamentarele din 11 iulie. Cu ce promisiuni vin partidele pentru tineri

Lista candidaților la alegerile parlamentare anticipate, care au sub 30 de ani. Din ce domenii provin tinerii

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente