Ion Dopira activează la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” timp de un an, fiind în funcția de medic epidemiolog. Ca și colaborator al sistemului medical, epidemiologul Ion Dopira este deja de 36 de ani. Acesta mai precizează, că funcția de medic epidemiolog într-un spital reprezintă poziția specialistului principal în diagnosticul epidemiologic, elaborarea, organizarea și supravegherea măsurilor de prevenire a infecțiilor nosocomiale.
În perioada de pandemie, funcția principală a domnului Ion a fost diagnosticarea epidemiologică a cazurilor prin infecția COVID-19 la internare și a pacienților din secțiile somatice, pentru a preveni erupțiile acestei infecții în spital.
Cele mai dificile momente din pandemie
„Lucrul în pandemie a fost intens și greu, deoarece spitalul nostru este specializat în tratarea pacienților somatici, astfel, a fost mai dificil să ne adaptăm și să ne reprofilăm. Cea mai grea perioadă din pandemie a fost în luna martie, anul 2021, atunci când a fost identificată tulpina britanică. Bolnavii primeau tratamentul necesar de acasă, având o formă ușoară, însă din a cincea, a șasea zi, boala se manifesta prin niște complicații agresive, după care era necesară internarea urgentă. A fost emoționant și atunci când printre bolnavi erau colaboratori de-ai noștri.
Vaccinarea medicilor împotriva COVID-19
Imunizarea în cadrul spitalului nostru s-a desfășurat conform Planului Național de Imunizare anti-COVID-19 și a unui demers în baza cărora am pornit crearea unui centru de vaccinare, am numit persoanele responsabile de organizare și efectuare a procesului de vaccinare. Echipa noastră a fost constituită din doi medici și două asistente care administrau vaccinul împotriva COVID-19, de asemenea, o asistentă medicală responsabilă de triaj, iar alta responsabilă de înregistrare și o infirmieră.
Conform planului intern au fost instruiți toți șefii de secție și asistentele superioare din secții, după instruire s-au format listele persoanelor care urmau să se vaccineze.
Sunt vaccinat împotriva COVID-19
Nu am avut emoții, însă oricum eram în așteptarea vaccinului la fel ca și alți colegi de-ai noștri. Ca și medic epidemiolog înțeleg, că în timpul procesului de imunizare se introduce un corp străin în organism și este normal când apar reacții și reacții adverse. Sunt imunizat cu vaccinul AstraZeneca și pot să vă spun că nu am avut nicio reacție, nici după prima doză și nici după a doua.
Campania de imunizare din Republica Moldova
Imunizarea este cea mai efectivă soluție în lupta cu anumite infecții, acest fapt este dovedit la nivel mondial, lupta cu tuberculoza, poliomielita și alte boli infecțioase care pot fi prevenit. Așa este și cu noul tip de Coronavirus. COVID-19 este o infecție nouă și de aceea lumea stă la dubii în privința reacțiilor pe care le pot avea după vaccinare.
După părerea mea, procesul de vaccinare de la noi se desfășoară mai încet decât credeau specialiștii că va avea loc, din motiv că există foarte multă informație falsă și negativă despre vaccinarea anti-COVID-19. Le recomand tuturor persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, să se adreseze la medici sau medicii de familie și să se conducă de informația oficială care există la nivel mondial și național.
Pro sau contra vaccinării
Consider că este obligația și responsabilitatea medicilor de familie ca să discute și să informeze corect persoanele care încă nu s-au vaccinat și refuză să fie imunizate. Sunt multe persoane care au așa poziție, chiar și noi în cadrul spitalului am avut angajați care nu erau siguri dacă vor să-și administreze vaccinul sau nu. Însă, după ce am discutat cu ei, i-am informat și le-am prezentat informații veridice, aceste persoane au acceptat din propria dorință să se vaccineze. Ca să vaccinăm cât mai multă populație, trebuie să lucrăm toți împreună.
Vaccinarea își face efectul, deoarece vedem cum a scăzut numărul cazurilor de infectări. Dacă noi vom vaccina minimum 70 % din populație, atunci noi vom proteja lumea. Chiar dacă numărul cazurilor de infectări va crește comparativ cu perioada în care suntem acum, oricum nu vom mai avea așa situații grave prin care am trecut în această primăvară. Vaccinarea este unica soluția pentru a diminua și stopa răspândirea virusului. Totodată, consider că fiecare persoană are dreptul de a alege tipul vaccinului dintre cele care sunt puse la dispoziție.
Nu este exclus faptul că va apărea și la noi în Moldova tulpina asiatică. Odată ce aceasta a fost depistată deja în România, consider că va veni și la noi, deoarece lumea circulă, călătorește, merge în vacanțe. Și ținând cont de acest lucru, vreau să menționez faptul, că vaccinul este eficient împotriva oricăror tulpini. Dacă până atunci reușim să imunizăm și mai multă lume, cred că vom putea evita un val mare de noi infectări.
Oamenii trebuie să se vaccineze
Dragi oameni, în procesul de imunizare să vă conduceți de informația oficială a Ministerului Sănătății, toată informația o puteți obține de la medicii de familie. Imunizarea este soluția prin care ne putem proteja sănătatea proprie și a celor apropiați.”
Campania „Pentru Viață. Pentru Sănătate” din cadrul proiectului Împreună împotriva COVID-19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți este implementată de Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Orașului Mannheim, Engagement Global, Service Agency Communities in One World și Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.