Dacă te ferești de seriale pentru că ești dependent de binging, adică începând un serial, uiți să dormi, să mănânci cumsecade, nu le răspunzi oamenilor la telefon, nu ieși din casă tot weekendul până termini toate episoadele, atunci ești salvat! E o selecție făcută în special pentru tine, cinci seriale al căror fiecare episod e o nouă poveste, absolut independentă, fără să o continue pe precedenta. De asemenea, recomand această selecție celor din categoria „ultimii samurai”, care se hrănesc doar cu filme ținând încăpățânat piept noii industrii. Acest format ți se potrivește perfect, pentru că nu faci decât să vezi o sumă de filme făcute de aceeași echipă, studio, televiziune, câteodată cu aceiași actori în roluri diferite și unicul lucru care te poate face să privești mai departe e simpla curiozitate: „Oare despre ce e următorul episod?”.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com
Black Mirror (2011)
Este un serial britanic antologic, SF, thriller, dramă, satiră, creat de Charlie Brooker. La 4 decembrie 2011, a fost difuzat în premieră pe Channel 4 ca fiind un film din trei părți, care ulterior a devenit sezonul I.
Situat într-o lume a viitorului foarte aproape de a deveni prezentul, serialul dezvăluie modul în care tehnologiile moderne își pedepsesc creatorii. Fiecare episod este plasat într-o realitate ușor diferită, de fiecare dată cu alte personaje, dar cu aceleași probleme ca în zilele noastre, rezolvarea însă este una absolut neobișnuită din cauza tehnologiilor care au devenit o parte inseparabilă din viață.
Un serial fascinant care descoperă treptat partea întunecată a ființei umane în care continua schimbare ne silește să mergem la compromisuri inimaginabile pentru a putea și mai departe trăi unul lângă celălalt. Îl găsiți pe Netflix.
Love, Death & Robots (2019)
Este o antologie de animații de scurtmetraj, de cinci ori câștigător al premiului Emmy, produs de Blur Studio. Lansat în martie 2019 pe Netflix, Love, Death & Robots oferă o varietate de stiluri și povești cuprinzând genurile științifico-fantastic, fantastic, comedie, groază și multe altele. Creat de Tim Miller și cu David Fincher ca producător executiv, serialul cuprinde o echipă globală de regizori și studiouri, astfel explorând limitele expresiei vizuale atât prin tehnici de animație, cât și prin fire narative.
Povestea deseori e una de suprafață și șochează prin violență, sex, dragoste și roboți, evident. Însă dacă ești tare de fire, poți savura o experiență inedită de hardcore în culori aprinse, imagini rapid mișcătoare și sunete stridente.
Deja și al doilea sezon, pe Netflix.
The Romanoffs (2018)
Un serial un pic mai profund, alcătuit din opt episoade total diferite, care dezvăluie soarta așa-numiților descendenți ai familiei regale rusești Romanov.
Scris și regizat de creatorul serialului Mad Men, Matthew Weiner, această antologie iese în evidență prin câteva episoade puternice și lungi, fiecare episod având în jur de 90 de minute și o structură foarte aproape de lungmetraj. În mod narativ, aceste episoade setate în diferite zone ale globului spun povești la scară mică, cu mize realiste, cu preocupări și dorințe universale cum ar fi căsătoria, copii, îmbătrânirea și împlinirea personală. The Romanoffs este interpretat superb de o gamă solidă de talente care redau cu pricepere o poveste satisfăcătoare într-un mod simplu și plin de viață.
Învinuit pentru inconsistență și un ritm prea lent, serialul poate părea gol și întins pentru cei obișnuiți cu viteza frenetică cu care se întâmplă azi lucrurile pe ecran. Pe de altă parte, pentru cei maturi și ancorați în realitate poate deveni un subiect de discuții și un motiv pentru gândire. Disponibil pe Prime Video.
Inside No. 9 (2014)
Un serial BBC cu umor negru, cu povești creative, cu răsturnări ingenioase și în mare parte cu același casting care apare în fiecare episod jucând roluri cu totul diferite. Unicul lucru care le unește este cifra nouă care apare sub forma numărului unui apartament, al unei case, al unei străzi, al unui loc în tren, al unei vârste etc. Creat și scris chiar de actorii principali Steve Pemberton și Reece Shearsmith, serialul îmbină natural mai multe genuri cum ar fi comedia, drama, thrillerul și horrorul.
Acțiunea are loc de obicei într-o singură locație per episod și impresionează prin scenariul simplu de realizat și greu de prevăzut. A câte 30 de minute fiecare, amintesc mai mult de scurtmetraje studențești pline de originalitate, carismă, îndrăzneală și buget mic. L-aș compara cu un Future Shorts mai omogen și televizat. O alegere perfectă pentru un sfârșit de zi fructuos.
Accesibil pe HBO GO.
Dekalog (1989)
Una dintre cele mai importante lucrări ale regizorului Krzysztof Kieslowski, scrisă alături de prietenul său avocat Krzysztof Piesiewicz. 10 episoade a câte o oră fiecare, bazate pe cele 10 porunci biblice. Prin urmare, două dintre ele (O poveste scurtă despre omor și O poveste scurtă despre dragoste) au fost extinse pentru a deveni filme de lungmetraj. Toate poveștile implică personaje care trăiesc în același complex locativ din Varșovia. Putem desluși cu ușurință aspectul stradal comun, personajele care reapar în fundalul episoadelor ce urmează și un tânăr prezent în opt dintre ele, un observator solemn care nu spune niciodată nimic, doar privește cu tristețe.
Cele 10 filme nu sunt abstracții filosofice cum se vor a crede, ci povești personale care ne implică imediat emoțional. După vizionarea serialului, Stanley Kubrick a menționat că Kieslowski și Piesiewicz „au abilitatea foarte rară de a-și dramatiza ideile, mai degrabă decât de a vorbi despre ele”. Nu există un moment în care personajele să discute despre porunci specifice sau probleme morale. În schimb, sunt absorbiți de încercarea de a face față provocărilor etice din viața reală.
Un serial despre care s-ar putea vorbi până la nesfârșit; veșnic actual, fundamental și profund cutremurător.
Pentru mai multe seriale, vezi articolele Cinci seriale de investigație care te vor ține cu sufletul la gură și Cinci seriale care să te lase surprins sau intră pe CE SĂ VĂD?, abonează-te dacă vrei și găsește-ți un film pe plac. Vizionare plăcută în siguranță!
Autor: Mircea Bobînă
Bonus din partea echipei #diez
Easy (2016-)
Un serial care urmărește istoriile personale ale unor oameni dintr-un orășel, ale căror vieți se întretaie uneori. Sunt episoade ușoare, simple, dar care te pot lăsa pe gânduri: de la cum să faci craft beer, la cum să lupți cu cei care îți fură coletele de pe Amazon sau despre relații deschise, relații închise și altele.
Serialul este disponibil pe Netflix.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com