Tatiana Sviriniuc, eleva cu patru de 10 la BAC: „Dacă lucrezi sistematic, asta nu e o surpriză, ci o consecință firească”

BeFunky-collage

Pentru unii absolvenți, examenul de bacalaureat este o loterie, nu știi niciodată dacă extragi biletul norocos, iar pentru alții este o recunoaștere a muncii depuse sistematic în toți cei 12 ani de liceu. Tatiana Sviriniuc e una dintre tinerii și tinerele (16) care a luat 10 la toate examenele de bacalaureat.

Tatiana este absolventa Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălți. În sesiunea de bacalaureat 2021, tânăra a fost scutită de examenul de limba engleză, obținând nota „10” din oficiu ca urmare a deținerii unui certificat internațional de cunoaștere a limbii străine.

A început pregătirile intensive de BAC din clasa a X-a

Tatiana este o elevă responsabilă care nu a lăsat pregătirile pentru ultimul an de studii, dar a început sistematic, cu mulți ani înainte de examene să studieze materia pentru BAC.

„În general, consider că pregătirea pentru examenele de bacalaureat nu poate fi încadrată într-o anumită perioadă. În cazul meu, aceasta a început în mod mai pronunțat în clasa a X-a, fiind precedată de studiu continuu și sistematic în timpul treptei gimnaziale. Astfel, eu aș putea să o rezum la: pregătirea sistemică a temei pentru acasă, nu doar la obiectele de BAC, atenția sporită la ore și dorința de a «absorbi» orice detaliu care ar fi fost util în cadrul examenelor, dar și perfecționarea abilităților mele în ansamblu. Când am ajuns la finele clasei a XII-a și a început perioada de pregătire corespunzătoare, tot ce a fost necesar este să revizuiesc materia studiată anterior pentru ca să fiu sigură că mă voi descurca în cadrul examenelor. Pentru mine e importantă înțelegerea subiectului, și nu simpla memorare.”

Tatiana a ales să se pregătească de examene singură, dar în anumite situații mai dificile, cerea ajutorul profesorilor ei care au depus efort necondiționat pentru a-i oferi informații și cunoștințe necesare.

„Pot să spun, oarecum fericită, că nu am recurs la ore particulare pe parcursul anilor de școală. Nu pot însă să neglijez munca titanică a profesorilor depusă pentru ca eu să ating nivelul cunoștințelor date. Am avut marele noroc să am profesori dedicați, care m-au ajutat necondiționat, căci datorită vocației zidesc personalități din lumină. Pot spune cu siguranță că lor le datorez acest rezultat. El semnifică în primul rând munca lor și efortul și recunoștința mea. Mă închin în fața lor pentru modul lor de a fi și pentru ceea ce am devenit alături de ei!”

„Dacă lucrezi sistematic, asta nu e o surpriză, ci o consecință firească”

Tânăra consideră că notele de 10 pe linie la examenele de bacalaureat le-a obținut grație muncii depuse, dar în niciun caz nu e vorba despre un noroc.

„Deși m-am gândit la faptul că ar fi minunat să am acest rezultat frumos, nu m-am concentrat exclusiv pe acesta. Pentru mine a contat faptul ca eu să utilizez la maximum ceea ce cunosc și să exprim ceea ce eu în realitate reprezint. Recunosc, pentru mine a fost o surpriză, pentru că, până la urmă, nu mă vedeam cu acest rezultat. Însă, dacă muncești sistematic, asta nu e o surpriză, ci o consecință firească.”

„Ar trebui să întocmesc o listă gigantică de persoane datorită cărora sunt aici”

Tatiana este foarte recunoscătoare familiei și profesorilor care au susținut-o nu doar în această perioadă stresantă, dar care au fost martori cum acest copil crește și învață pentru a deveni un om mare.

„Mama – îngerașul meu păzitor care se sacrifică întru devenirea mea. Familia – suflețele dulci alături de care întotdeauna mă simt acasă și pentru care mă simt în stare de orice. Profesorii – firi plăsmuite din lumină, cu ritmurile interioare ale cărora mă identific. Ei au fost alături nu doar acum, ei au fost martorii devenirii mele și acum m-au ajutat să canalizez energia și cunoștințele pentru a excela. Realizez că în acest context ar trebui să întocmesc o listă gigantică de persoane datorită cărora sunt aici, dar aș vrea să-i menționez pe domnul Vasile Cucoș, profesorul meu de chimie. Om în toată puterea cuvântului, promotor al autodepășirii continue sub egida căruia am reușit multe lucruri imposibile pentru mine anterior, doamna Lilia Cecan, profesoară de limba și literatura română – fire dulce și dedicată, care a devenit etalon universal al vocației pentru mine, al dăruirii necondiționate și al luminii interioare, doamna Elena Zigo, profesoara de limba engleză și diriginta mea – om deosebit, care a reușit să transforme clasa noastră într-o adevărată familie, prin afecțiunea ei părintească și prin căldura sufletească. Vă mulțumesc pentru fiecare cuvânt izvorât din suflet, care a determinat ceea ce sunt, vă mulțumesc pentru credința nesecată în puterea mea și pentru contribuția domniilor voastre în procesul de ființare.”

Ce urmează în continuare?

Un om cu visuri mari tinde spre oportunități mai mari. Tatiana vrea să studieze peste hotare și să contribuie la dezvoltarea medicinei în lume.

„Am analizat în mod minuțios toți factorii care ar permite să decid unde să-mi urmez studiile. În rezultat, sunt în proces de depunere a actelor la Maastricht University, Țările de Jos, la facultatea Biomedical Sciences. A fost pentru mine unica opțiune care mi se pare firească, căci simt că pot aduce valoare lumii urmând aceste studii. În plus, m-a atras modul în care este abordat procesul de studiu în cadrul acestei facultăți: bază teoretică și aplicabilitate.

„În următoarele două luni, urmează să perfectez toate actele necesare pentru a merge în străinătate și, în general, mă voi pregăti pentru a merge la studii. De asemenea, vreau să savurez din plin timpul petrecut alături de cei dragi, pentru că realizez că începe o nouă etapă în viața mea. Vreau să citesc, să descopăr obiceiuri noi, sănătoase, care m-ar ajuta să devin ceea ce îmi doresc. Intenționez să schimb raporturi, atitudini față de viața de zi cu zi: niciodată nu vom fi pregătiți pentru schimbări, trebuie să le facem oricum, căci ele devin fărâme de magie: lumina se naște în noi!”

Recomandări pentru viitorii absolvenți din partea Tatianei

#1. BAC-ul – subiect de frică și stres pentru elevi? Încetați să mai gândiți așa. Nimeni și nimic nu vă poate dezechilibra dacă sunteți siguri că sunteți pregătiți.

#2. Munciți sistematic. Transformați studiile într-un obicei care vă aduce satisfacție și vă orientează spre noi culmi. Cum? Sigur nu prin caiete atractive, pixuri colorate și tot felul de chestii asemănătoare. Nu spun că acestea nu sunt utile, dar schimbarea trebuie să vină din interior: din modul cum percepeți și gândiți.

#3. Nu mizați pe faptul că cineva o să vă pregătească. Aveți întrebări? Căutați răspunsuri. Nu cunoașteți ceva? Informați-vă. Totul e simplu dacă nu te complici.

#4. Gândiți corect. Recurgem la o deducere logică: ceea ce gândim se transformă în ceea ce facem, iar ceea ce facem reprezintă ceea ce suntem. Încercați să vedeți examenele de bacalaureat ca o modalitate de a vă testa pentru tensiunile din viitor, nu vă stresați, sunteți capabili!

Fă cunoștință cu ceilalți 13 elevi cu 10 pe linie.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC.

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de BAC.

Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC.

Cătălina Baidauz, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Cristina Dumitraș, tânăra cu patru de 10 la BAC.

Daria Cerneavschi, eleva cu patru de 10 la BAC.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente