(foto) Fluieră finalul! „Cetățenii Chișinăului” au salvat peste 21 de milioane de lei de la distrugere

Când ești bine organizat, 24 de ore sunt suficiente pentru a ajunge în celălalt capăt al planetei, a citi o carte sau a însuși o abilitate nouă. Cu toate acestea, știi ce se mai poate face în 24 de ore? Acest timp este suficient pentru a „distruge” mulți bani pe care Republica Moldova îi pierde în fiecare zi prin corupție bine organizată și luare de mită. Zi de zi, de zeci de ani, banii care aparțin tuturor cetățenilor Republicii Moldova sunt distruși practic în fața ochilor lor. Acesta este motivul pentru care Inițiativa Regională Anticorupție (RAI) a luat decizia, printr-un spectacol de 24 de ore în Scuarul Europei în Parcul Central Ștefan ce Mare, într-un mod plastic, să avertizeze cetățenii despre amploarea acestui fenomen pentru a-i sensibiliza cu privire la rolul-cheie pe care îl au în lupta împotriva corupției și pentru a-i încuraja să acționeze proactiv.

În timpul spectacolului, distrugerea banilor este prezentată simbolic, în timp ce în realitate aceștia într-adevăr se distrug prin corupție, acest fenomen fiind pretutindeni. Se întâmplă în fața noastră, nu-și ia pauze și nu doarme. De aceea, spectacolul are loc într-o cutie transparentă, prezentând tuturor un proces vizibil, dar în același timp de neatins. Este de neatins până când cetățenii, prin acțiunile lor și ridicarea vocii, îl schimbă. De data aceasta au făcut-o participând activ la spectacol și alegând să „fluiere finalul” corupției apăsând un buton, iar prin actul lor au salvat mai mult de 21 de milioane de lei. Bani care pot fi investiți în construirea sau renovarea școlilor, a centrelor educaționale și de agrement pentru tineri, a instituțiilor pentru îngrijirea persoanelor în etate și a persoanelor cu dizabilități, a centrelor pentru copii cu nevoi speciale… Probabil că acesta este primul dintr-o serie de acte care va arăta dorința tuturor de a fluiera finalul corupției.

Fluieră finalul! face parte din campania educațională și informațională, pe care RAI o implementează cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Rupe tăcerea: îmbunătățirea politicilor și culturii avertizării de integritate în Balcanii de Vest și Republica Moldova”. Proiectul regional susținut de Instrumentul UE pentru Asistență de Pre-aderare (IAP) are scopul de a ajuta partenerii din guvern și sectorul non-guvernamental din jurisdicțiile beneficiare să îmbunătățească canalele de denunțare și mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate; să consolideze capacitățile societății civile de a sprijini denunțarea și să sporească gradul de conștientizare publică cu privire la importanța avertizării de integritate în lupta împotriva corupției. În cadrul proiectului, Secretariatul RAI lucrează pentru a consolida cadrul legislativ și instituțional pentru protecția avertizorilor de integritate, în conformitate cu noua Directivă a UE privind protecția avertizorilor, la care țările candidate se vor alinia ca parte a Acquis-ului UE în cadrul procesului de extindere.

Laura Ștefan președinta RAI a venit cu un mesaj către mass-media, menționând că: „Prin spectacolul de stradă, am dorit să atragem atenția asupra daunelor pe care corupția le provoacă societății noastre și asupra rolului semnificativ pe care fiecare persoană îl are în lupta împotriva corupției”.

Rupe tăcerea: îmbunătățirea politicilor și culturii avertizării de integritate în Balcanii de Vest și Moldova

Se estimează că în Republica Moldova corupția scoate mulți bani zilnic, însă este posibil să-i „fluierăm finalul!” prin decizia de a nu participa la corupție. Cetățenii care au apăsat butonul „Fluieră finalul!” au oprit simbolic corupția și distrugerea în continuare a banilor săi. Prin acest gest, indicăm clar suma de bani pe care împreună o putem salva de la distrugere, atunci când nu acceptăm să participăm la corupție. În acest fel, am transmis și mesajul că suntem alături de avertizori – oamenii care iau o decizie curajoasă și altruistă prin raportarea corupției, punându-se în slujba interesului public.”

„În ultimul an, CNA a recunoscut statutul de avertizor de integritate pentru opt persoane și are o colaborarea bună interinstituțională cu Oficiul Avocatul Poporului. Fiind convinși că facem parte dintr-o societate care conștientizează la maximum repercursiunile nefaste ale corupției, ne arătăm încrezători în succesul aplicării și promovării în continuare a instituției avertizorului de integritate și vă îndemnăm ca prin altruism, curaj și spirit civic să deveniți părți implicate activ în radierea corupției”, a menționat Ion Pruteanu, șeful direcției Educație Anticorupție a Centrului Național Anticorupție.

Vlada Șimon, voluntară la anticorupție a Centrului Național Anticorupție: „Cetățenii trebuie să conștientizeze ca doar prin eforturi comune cu instituțiile statului sa acționeze împotriva corupției și corupților. De aceea, pentru a readuce încrederea, trebuie ca noi, tinerii să luăm măsuri în consolidarea integrității, să promovăm și să fortificăm eforturile statului de a preveni, consecințele actelor ilegale, inclusiv a celor de corupție, deoarece considerăm că implicarea și susținerea avertizorilor de integritate este esențială la acest moment.”

Valentin Josan, reprezentantul Tinerilor Ambasadori Europeni, a reiterat cât de esențială este implicarea tinerilor în lupta împotriva corupției: „Este important ca noi, tinerii, să conștientizăm importanța fiecărui cuvânt spus pentru apărarea adevărului și dreptății. Fiecare denunț, chiar dacă lăsat fără finalitate, aduce cu sine un impact. În astfel de momente, ceea ce contează cu adevărat este integritatea personală și moralitatea. Așadar, haideți să rupem împreună tăcerea și să fluierăm pentru finalul corupției!”

 

Secretariatul Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI) este o organizație regională interguvernamentală, care se ocupă exclusiv de problemele anticorupție și lucrează în domeniul prevenirii și combaterii corupției cu angajamentul și profesionalismul său, oferind o platformă comună pentru dialog, schimb de cunoștințe și cele mai bune practici anticorupție în Europa de Sud-Est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente