(foto) „BAC-ul este un joc de loterie, iar eu doar am avut mult noroc de data aceasta.” Cătălina Baidauz, absolventa cu 10 pe linie la BAC

My Post (4)
Foto: Cătălina Baidauz, absolventa cu 10 pe linie la BAC

Nota 10 pe linie la examenul de bacalaureat este unul dintre cele mai mari visuri ale absolvenților ciclului liceal. În acest an, 16 tineri au reușit această performanță. Cătălina Baidauz, absolventa liceului „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din orașul Drochia, este dintre acei elevi care au reușit să demonstreze că nota 10 la toate cele patru examene nu ține de imposibil, ci de perseverență.

Cătălina ne-a povestit că a început pregătirea adevărată pentru examenul de bacalaureat în luna aprilie: „De la început, credeam că mă voi pregăti de bacalaureat chiar de la început de an școlar, însă, din cauza unui volum enorm de teme pentru acasă și a stresului caracteristic clasei a 12-a, am început să mă pregătesc cu adevărat de examene în luna aprilie”.

„Nu am apelat la ore suplimentare de pregătire pentru BAC”

În același timp, tânăra spune că nu a apelat la ore suplimentare de pregătire pentru BAC, deoarece, în opinia dânsei, cunoștințele obținute și efortul pe care l-a depus pe parcursul a trei ani de liceu au fost suficiente pentru a scrie cu succes examenul de bacalaureat.

„Consider că cel mai important secret al învățării este studierea baremului la fiecare obiect, pentru că, știind pentru ce se oferă punctele, ai o strategie sigură de rezolvare a fiecărui test. De asemenea, eu m-am pregătit prin soluționarea testelor din anii precedenți; cred că practica este esențială în acest caz”, relatează absolventa.

Cătălina Baidauz

„BAC-ul este un joc de loterie, iar eu doar am avut mult noroc de data aceasta”

Atunci când membrii familiei și prietenii îi spuneau că va lua 10 pe line, tânăra o lua ca pe o glumă, nu credea că asemenea performanță este posibilă: „Chiar dacă mai mulți membri ai familiei și prieteni mi-au spus că voi lua 10 pe linie, eu o luam ca pe o glumă. Prin urmare, rezultatele au fost o surpriză plăcută pentru mine. Totuși, BAC-ul este un joc de loterie, iar eu doar am avut mult noroc de data aceasta”.

„Am început să plâng, nu puteam să cred că totul s-a terminat”

Cătălina Baidauz, alături de alte colege

După multe emoții și așteptări, clipa decisivă a sosit: „În momentul în care am realizat că am patru de 10, am început să plâng, nu puteam să cred că totul s-a terminat, că toate emoțiile anterioare, toată pregătirea, chiar și cei 12 ani de școală s-au rezumat în această clipă de ușurare și fericire”.

Cătălina ne-a mai spus că a scris doar trei examene, deoarece a susținut examenul Cambridge, astfel și-a asigurat nota 10 la limba engleză: „Am susținut examenele la limba și literatura română, istorie și informatică. Cel mai dificil examen pentru mine a fost cel la istorie, deoarece este un volum mare de informație, precum și e nevoie de abilitatea de a aplica competențele specifice acestei discipline în cadrul exercițiilor propuse”.

„Gestionarea și organizarea eficientă a timpului a fost un impediment în pregătirea mea pentru BAC”

„Eram extenuată și suprasolicitată de alte discipline școlare, dar și de viața mea personală. Astfel, încercam să balansez între studiere și confortul meu moral. Nu am simțit nicio presiune din cauza camerelor de luat vedere, eram axată pe testul din fața mea și pe timpul de care dispuneam”, povestește tânăra.

În același timp, absolventa confesează că 10 pe linie este o realizare frumoasă, dar nu crede că o notă o poate defini: „Eu nu sunt doar această reușită și ceea ce reprezint eu ca personalitate contează mai mult pentru mine”.

„Îmi voi continua studiile peste hotare, cel mai probabil în România”

Cătălina Baidauz

Cătălina spune că s-a gândit foarte mult la viitorul ei în ultimul an, a trecut prin mai multe etape încercând să descopere ce este mai aproape de sufletul ei. Iar într-un final, a ajuns la ideea că își va continua studiile peste hotare, cel mai probabil în România.

Cătălina Baidauz subliniază că vrea să savureze ultimele două luni de vară înainte de perioada maturității: „Doresc ca această vară să rămână pentru mine una dintre cele mai frumoase amintiri”.

„La sfârșit, nu ne vom aminti de note, ci de oameni, de râsete și de momentele în care ne simțeam vii”

Iar liceenilor care urmează să susțină BAC-ul, Cătălina le sugerează următoarele: „Sfatul meu constă în realizarea faptului că, la sfârșit, nu ne vom aminti de note sau de orele lungi de pregătire, ci de experiența de liceu, de oamenii care ne-au înconjurat, de râsete și uneori de lacrimi, de momentele în care simțeam că suntem vii, ele sunt cele mai valoroase”.


Vezi mai jos interviurile cu elevii și elevele care au luat în acest an 10 pe linie la BAC.

Andreea Stici, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Laura Gherman, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Dana Țopa, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Dan Negru, elevul cu 10 pe linie la BAC.

Evelina Nuca, tânăra care a luat patru de 10 la BAC.

Vlada Caraman, absolventa cu 10 pe linie la BAC.

Absolventa Cristina Tîmbur, care a obținut 10 pe linie la BAC.

Cunoaște-o pe Mădălina Costețchi, tânăra cu 10 pe linie la BAC.

Cojocaru Irina este una dintre absolventele care a reușit să obțină 10 pe linie la examenele de BAC.

Eduard Mititiuc, elevul cu patru de 10 la BAC.

Taguri: #BAC 2021
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente