La ce universitate, cât costă și ce voi învăța? Tot ce trebuie să știi dacă vrei să studiezi Psihologie în Moldova

1185

Continuăm proiectul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la…”, iar în această săptămână, vom discuta despre un domeniu care a prins popularitate în special în ultima perioadă – Psihologie. Dacă te numeri printre cei care vor să îmbrățișeze acest domeniu după absolvirea liceului, îți propun să vedem împreună ce ne oferă universitățile din Moldova la acest capitol.

Mai întâi de toate, să începem de la „ce înseamnă psihologie?”. Este studiul funcțiilor și proceselor mentale, a experiențelor interioare și subiective – precum gândurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția și personalitatea.

Unde în Moldova poți învăța Psihologie

*Pentru a afla ce program de studiu (ce obiecte) veți studia la specialitatea care vă interesează, dați clic pe specialitate și o să puteți vedea cel mai recent program de studii făcut public de universitate.

**Prețurile pentru toate specialitățile au fost luate din programul de admitere 2020, acestea pot suferi modificări în anul 2021.

Un program de Psihologie poți urma timp de trei ani la Universitatea de Stat din Moldova. Studiile se fac în limba română, cu frecvență la zi, iar prețul contractului de studii este de 6 000 de lei.

Tot la USM mai poți învăța astfel de domenii conexe precum: Psihopedagogie sau Sociologie.

La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” tot poți face o specialitate de Psihologie. Studiile se fac timp de trei an, doar cu frecvență la zi, iar prețul contractului este de 6 500 de lei. Studiile se fac în limbile română și rusă.

Tot aici mai poți învăța astfel de domenii conexe precum: Psihopedagogie sau Psihopedagogie specială.

Dacă ești din nordul țării, atunci Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți îți oferă posibilitatea să studiezi Psihologie mai aproape de casă.

Studiile se fac în limba română, timp de trei ani (cu frecvență la zi). Prețul contractului este de 6 000 de lei.

Universități private

Universitatea Liberă Internațională din Moldova îți oferă posibilitatea să studiezi specialitatea Psihologie timp de trei ani, frecvență la zi. Prețul contractului este de 6 000 de lei. Studiile se fac în limbile română, engleză și rusă.

Tot aici mai poți învăța și Psihopedagogie.

Și la Universitatea de Studii Europene din Moldova poți studia Psihologie. Studiile se fac doar la zi, timp de trei ani în limba română.

Prețul contractului este de 5 500 de lei.

Universități în limba rusă

În Republica Moldova, există două universități la care poți studia Psihologie exclusiv în limba rusă.

Universitatea Slavonă îți oferă posibilitatea să studiezi Psihologie timp de trei ani. Prețul contractelor la această universitate variază de la 4 000 la 10 000 de lei, însă nu sunt făcute publice pentru fiecare specialitate. Universitatea este privată.

În limba rusă puteți studia Psihologie și la Universitatea de Stat din regiunea transnistreană „Taras Șevcenco”. Aici studiile durează patru sau cinci ani (în funcție de forma de învățământ) și se fac doar în limba rusă.

Perioada de admitere, condițiile de studii și diploma emisă de această universitate diferă de celelalte din Moldova, întrucât instituția se află sub conducerea „autorităților” din regiunea transnistreană. Aici studiile se fac doar în limba rusă.

Admiterea

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, a stabilit termene comune de organizare şi de desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licenţă, sesiunea 2021, pentru toate universitățile, după cum urmează:
# 19-30 iulie – depunerea online a dosarului de concurs;
# 3 august – anunțarea rezultatelor intermediare;
# 4-10 august – depunerea documentelor în original la instituția aleasă de către candidați, conform unui orar cu acces etapizat stabilit de instituție în diverse blocuri de studii, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19;
# 12 august – anunțarea rezultatelor finale.

Ținând cont de condițiile pandemice, universitățile din țară desfășoară procesul de admitere atât offline, cât și online.

Unele universități pot avea și probe de admitere. Totuși, majoritatea au o formulă de bază prin care calculează media de admitere fără a mai organiza vreun examen suplimentar. Formula este diferită de la instituție la instituție, dar include neapărat nota medie la bacalaureat și mediile anuale la anumite obiecte, de exemplu, în cazul specialităților din domeniul Psihologiei, va fi luată în calcul și vor avea o pondere mai mare notele de la obiectele umaniste.

Practic, în fiecare an, la toate universitățile se cer aceleași documente, cu micii diferențe de la o instituție la alta. Dacă ești curios (curioasă) să afli despre ce documente este vorba, poți consulta acest articol.

Echipa #diez are o rubrică dedicată procesului de admitere, în care anunță toate termenele și condițiile de depunere a documentelor în Republica Moldova. Îți sugerăm să o urmărești dacă ești absolvent(ă) în acest an.

Unde poți activa după ce termin facultatea

Absolvenții specialității Psihologie se pot încadra în diverse agenţii, instituţii, organizaţii, în realizarea serviciilor de: asistenţă psihologică, psihosocială şi psihopedagogică în instituţiile din domeniul sănătăţii, educaţiei şi al asistenţei sociale, consiliere, orientare şcolară şi profesională, managementul resurselor umane în instituţii şi organizaţii, consultanţă psihologică în organizaţii guvernamentale, nonguvernamentale sau private, psihodiagnostic şi asistenţă/consiliere  psihologice în instituţiile militare, de drept, în sport, transporturi, educaţie, marketing, predare discipline şi asistenţă psihologică în învăţământul preuniversitar, advertising şi publicitate, cercetare şi expertizare a fenomenului psihosocial etc.

Dacă ați decis să depuneți actele la o facultate de Psihologie, vă sugerăm să urmăriți evenimentul nostru de joi, 1 iulie, în cadrul căruia vom discuta cu specialiști, studenți și profesori despre această facultate. Astfel, veți avea posibilitatea să aflați mai multe despre ce veți studia la universitate, dar și ce joburi veți putea găsi după ce veți obține diploma. Mai multe detalii despre evenimentul de orientare în carieră găsiți AICI!

Proiectul „Dacă rămân acasă, merg la…” este realizat în parteneriat cu Moldova Agroindbank și Educație Online.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente