(doc) Șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

leanca_0
Foto: https://mai.gov.md/

Ieri, 27 iunie, s-au împlinit șapte ani de la semnarea Acordului de Asociere (AA) a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Prezentul acord reprezintă un canal juridic și politic cheie, stabilit pentru a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre țara noastră cu UE.

După șapte ani de implementare a Acordului de Asociere, a fost constatată, o creștere a numărului companiilor exportatoare în UE, acestea reprezentând peste 70 % din numărul total de companii exportatoare pe piața comunitară, cu un top cinci țări în care companiile naționale au realizat activități de export: România, Germania, Italia, Polonia și Cehia.

De asemenea, au fost atinse progrese privind dimensiunea eficienței energetice și a surselor regenerabile de energie, fiind promovate acte normative de bază, prin care au fost transpuse directive și regulamente europene. Totodată, Uniunea Europeană a sprijinit interconectarea rețelei de gaze dintre Republica Moldova şi România, prin construcția gazoductului Iași – Chișinău.

„O realizare importantă în această perioadă a vizat dezvoltarea industriei IT din Republica Moldova prin crearea și asigurarea funcționalității Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, precum și crearea primului Parc pentru tehnologia informației „Moldova IT Park”, care a contribuit la înregistrarea a 700 de companii/rezidenți. Aceste companii generează 12 000 locuri de muncă, cu o cifră anuală de circa 5 miliarde de lei”, menționează reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, printr-un comunicat.

AA conține prevederi cu caracter obligatoriu, norme regulatorii și aranjamente de cooperare mai extinse, în toate sectoarele de interes. O atenție sporită se acordă implementării și aplicării prevederilor AA, inclusiv prin stipularea termenelor clare și stabilirea unui cadru instituțional și administrativ adecvat, creând astfel premisele necesare pentru o implementare eficientă.

Acordul de Asociere a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014, în favoarea ratificării acestuia votând 535 de deputați, contra – 94 de deputați, s-au abținut – 44 de deputați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente